
Enligt Region Skåne prognoser kommer Skåne fram till 2025 att öka med drygt 150 000 personer, en fortsatt stor befolkningsökning. Grovt räknat rör sig detta om drygt 64 000 nya hushåll. Den största ökningen av hushåll sker i typerna sammanboende utan barn, som domineras av personer över 60 år. Samt ensamstående utan barn som är vanliga i åldrarna 20-29 år och i åldrarna över 60 år.
I Bostadsmarknadsanalys för Skåne 2016 uppmärksammar Länsstyrelsen att 29 av Skånes 33 kommuner har ett underskott på bostadsmarknaden. Situationen drabbar samhället i stort, och i synnerhet ekonomiskt svaga grupper som exempelvis nyanlända och unga. Två grupper som utgör en betydande del av Skånes årliga befolkningsökning och som inte alltid har de ekonomiska förutsättningar som krävs på dagens bostadsmarknad. Kommunerna själva vittnar om ökande trångboddhet, växande köer till hyresmarknaden och låg rörlighet i alla segment av bostadsmarknaden.
De demografiska skillnaderna mellan stad och landsbygd förväntas öka på det sätt att fler unga flyttar till städerna och befolkningen på landsbygden blir allt äldre. enligt Skånes befolkningsprognos 2016-2015. Den urbana trenden ställer stora krav på en rörlig och flexibel bostadsmarknad där inte minst tillgången till hyresrätter spelar en viktig roll. Samtidigt innebär en åldrande befolkning i östra och sydöstra Skåne att det på sikt kan uppstå behov av andra boendeformer som är bekvämare och erbjuder en bättre tillgänglighet och smidighet.
Det råder ingen tvekan om att det behövs en bättre balans på bostadsmarknaden. Detta är en förutsättning för att attrahera och behålla internationell arbetskraft med bred kompetens är dock att bostadsmarknadens mekanismer fungerar tillfredsställande och att det finns tillgång till bostäder på bostadsmarknaden. Det är också viktigt gentemot andra storstadsregioner i norden gentemot vilka Skåne har ett negativt flyttnetto totalt och dessvärre och också i flera utbildningsgrupper, som exempelvis teknik och hälso-sjukvård, där vi riskerar få brist på i framtiden.
Bedömningen är enligt branschen att byggsektorn kommer att fortsätta att expandera framöver eftersom behovet är så stort. Enligt Arbetsförmedlingen kommer det dock att vara en fortsatt brist på arbetskraft inom de flesta byggyrken framöver. Bristen på utbildad och erfarenhet är omfattande. Detta är allvarliga hinder för ett ökat bostadsbyggande.
Konsekvensanalys för Skåne
- Påverkar människors möjlighet att ta arbete eller studieplats i regionen och bromsar upp tillväxten i Skåne.
- Brist på bostäder får sociala konsekvenser och leder till utanförskap och trångboddhet.
- Svårigheter för debutanter på bostadsmarknaden att hitta en bostad.
- Risk för ökad svart marknad på bostäder.
- Brist på bostäder anpassade för äldre motverkar rörligheten på bostadsmarknaden.
Strategiska råd för hantering
- Arbeta med regionala samarbeten såsom ett regionalt bostadsnätverk.
- Förstärk kopplingen mellan infrastrukturplanering och bostadsbyggande.
- Arbeta för att Skåne får maximal utväxling vad gäller bostadsbyggandet i relation till Sverigeförhandlingen och dess planerade investering i infrastruktur.
- Undersök möjligheten för Region Skåne att vid infrastruktursatsningar ställa motkrav på kommunerna vad gäller bostadsförsörjning.
- Region Skåne bör arbetar tillsammans med byggbranschen för att uppmuntra fler att utbilda sig inom byggsektorn.