
UNHCR uppskattar att drygt 65 miljoner människor har tvingats lämna sina hem för att söka skydd. I Mellanöstern är säkerhetssituationen fortsatt försämrad och den socioekonomiska situationen har förvärrats. Även i Afrika söder om Sahara är drivkrafterna stora för att ta sig till Europa, främst för ekonomiska migranter. Trots att människors drivkrafter att söka skydd kvarstår blir flyktingsituationen mindre påtaglig i Europa och Sverige, där nu antalet asylsökande minskar.
Möjligheten att ta sig genom Europas yttre och inre gränskontroller fortsätter att utgöra en viktig faktor för hur migrationen till och genom länderna förändras. EU:s överenskommelse med Turkiet och skärpta kontrollåtgärder längs den västra Balkanrutten har varit de enskilt viktigaste faktorerna för att begränsa möjligheterna till att nå Europa via Egeiska havet och vidare till Sverige. Även inrättandet av gräns- och ID-kontroller inom Schengenområdet har försvårat möjligheten att söka asyl i Sverige. Mot bakgrund av kontrollåtgärdernas effekt skriver UNHCR kraftigt ner sin prognos 2016 över antalet flyktingar och migranter som anländer till EU via Turkiet, från en miljon till 250 000 personer.
I flera länder, däribland Sverige, vidtas åtgärder för att färre människor ska söka asyl, bland annat genom mer restriktiva asyllagstiftningar. Samtidigt råder stor oenighet mellan EU:s medlemsländer i hur migrationsfrågan ska hanteras långsiktigt. I juli försökte delar av den turkiska militären ta över makten i landet och det råder en stor politisk turbulens. Den kommande utvecklingen är svårbedömd men mycket talar för att utvecklingen kommer att påverka landet negativt. Detta skapar osäkerhet i bedömningarna, då Turkiet är en nyckelaktör i migrationsöverenskommelsen med EU vars syfte är att säkerställa att färre människor ska söka asyl i Europa.
För 2017 sänker migrationsverket planeringsantagandet från 51 000 till 31 000 asylsökande, dock ökar osäkerheten i bedömningarna över tid. Överenskommelsen mellan EU och Turkiet kan komma att avslutas under det första halvåret 2017. I händelse av detta scenario kan det leda till ett ökat antal asylsökande till Europa och Sverige under andra halvåret.
Konsekvensanalys för Skåne
- Stor grupp av flyktingar som väntar på beslut om uppehållstillstånd, långa handläggningstider
- Ökat antal papperslösa
- Fortsatt ökat behov av sjukvård, tandvård
- Ökat behov om administration för att ansöka om ersättning för vårdkostnader från Migrationsverket
- Fortsatt stort behov av tolkar
- Ökade samhällsekonomiska kostnader till följd av gränskontrollerna
- Minskad arbetspendling över Öresund
- Förlorade intäkter för Skånetrafiken och ökade kostnader
Strategiska råd för hantering
- Satsa på integrationsåtgärder
- Bibehåll ökad beredskap då osäkerheten är hög
- Öka samarbetet med andra myndigheter som är en del av integrationsprocessen.
- Visa på gränskontrollernas effekter på Skåne och Öresundsregionen
- Skapa regional målbild för samordning och helhetsperspektiv för integrationsinsatser.