Kost vid diabetes

All diabetesbehandling är individuell och beror till stor del på vilken typ av diabetes patienten har.

Rekommendationer

  • Individuell behandling

    All diabetesbehandling är individuell och beror till stor del på vilken typ av diabetes patienten har. Skilj främst på om det är typ 1 eller typ 2 diabetes.

    Typ 1 diabetes är en insulinbristsjukdom och behandlas alltid med insulin, via injektioner eller insulinpump. Dessa patienter anpassar ofta sin insulindos till måltidens kolhydratinnehåll.

    Typ 2 diabetes är mer komplext med metabola syndromets problematik såsom övervikt, högt blodtryck och höga blodfetter. Här handlar det om insulinresistens och varierad insulinbrist. Behandling är kost, motion, samt tabletter, men även insulin förekommer.

    Kosten som serveras på vårdavdelningen har ett stort pedagogiskt värde. Patienter relaterar ofta till maten man fick på sjukhuset och därför är det viktigt att maten som serveras stämmer överens med kostrekommendationer.

    Energibehov

    Det är viktigt att energibehovet bedöms och tillgodoses. Sjukhusmåltiden kan därför anpassas efter patientens behov. Komponenter som kan ändras/läggas till varierar på respektive sjukhus. Måltiden anpassas med bäst lämpat kolhydrattillbehör, extra portion varma grönsaker, extra portion kolhydrattillbehör, råkost, extra sås för alla rätter där sås ingår, frukt eller anpassad dessert.

    Typ av kost

    Patienter med diabetes serveras beroende på sjukdomstillstånd en måltid som är anpassad utifrån behov. Gastropareskost beställs till de patienter som har fått konstaterad gastopares, vilket är en komplikation med bland annat förlångsammad magsäckstömning. Kontakta dietist vid behov av gastropareskost.

  • Frukost, klockan 8.00

    Frukostförslag

    Mellanmål, klockan 10.30 

    Mellanmålsförslag

    Lunch, klockan 12.00

    • Varmrätt.
    • Lämpligt kolhydrattillbehör: långkornigt ris, pasta eller potatis.
    • Varma grönsaker.
    • Råkost.
    • Dessert gärna frukt.
    • Måltidsdryck: vatten, mineralvatten, FUN-light.

    Observera att ingen mjölk eller lättöl ska serveras då det serveras dessert.

    Mellanmål, klockan 14.30

    Mellanmålsförslag

    Middag, klockan 17.00

    • Varmrätt.
    • Lämpligt kolhydrattillbehör: långkornigt ris, pasta eller potatis.
    • Varma grönsaker.
    • Råkost.
    • Måltidsdryck: 2 dl mjölk, lättöl (33 cl), vatten, mineralvatten, FUN-light.

    Mellanmål, klockan 20.00

    Mellanmålsförslag

    • Bröd, mjukt

      • Danskt rågbröd
      • Frökusar portionsbröd
      • Fiberrost,
      • Lantbröd havssalt

      Knäckebröd

      • Husman
      • Falu råg-rut
      • Delikatess

      Gröt

      • Havregrynsgröt
      • Rågflingegröt

      Flingor

      • Müsli eko
      • Havrefras
      • Havreringar blåbär

      Pålägg

      • Köttpålägg (kokt/rökt skinka, kycklingpålägg, leverpastej)
      • Billingeost, skivad (26%)
      • Makrillfilé i tomatsås
      • Kaviar
      • Löksill

      Matfett

      • BECEL smörgåsmargarin 38%,
      • BECEL Gold bordsmargarin 70%
      • PORTIONS-Flora 60% (mjölkfri)

      Grönsaker

      • Tomat
      • Gurka
      • Paprika

      Sylt/äpplemos

      • Äppelmos lågkalori
      • Hallonsylt lågkalori
      • Jordgubbssylt lågkalori

      Dryck

      • Vatten
      • FUN-light
      • Kaffe
      • Te
      • Drickbuljong

      Ett alternativ och högst 2 dl av följande:

      • Lättmjölk
      • Yoghurt naturell 3%
      • A-fil 0,5%
      • Yoggi Mini Blåbär Light

      Ägg

      Kokt ägg alla dagar

    • Alla förtjänar att äta vackert – en färgglad frukost och ett uppmuntrande ord stimulerar aptiten!

      Gröt

      Berika 1 portion till dubbelt så högt energiinnehåll genom att tillsätta:

      • Energität (115 kcal extra):
        1 matsked rapsolja
      • Energi- och näringstät (100 kcal extra):
        2 tesked rapsolja
        2 matsked Nutrison Powder

      Serveras med: Lågkalorisylt och standardmjölk som eventuellt blandas med lite vispgrädde.

      Fil och yoghurt

      Berika 1 portion till dubbelt så högt energiinnehåll genom att tillsätta:

      • Energität (115 kcal extra):
        2 matskedar vispgrädde eller
        1 matsked rapsolja
      • Energi- och näringstät (120 kcal  extra):
        1 tesked rapsolja
        2 matskedar Nutrison Powder
        1 matsked vispgrädde

      Serveras med: Lågkalorisylt, frukt eller bär. 

      Tänk på att turkisk yoghurt är extra energirik!

      Pålägg

      • Bred lite extra fett på smörgåsen.
      • Servera dubbelt pålägg av ost, skinka, korv och leverpastej.
      • Ägg till frukost ger extra energi och protein. Servera gärna med en bit sill.
      • Majonnäs och smörgåsröror av olika slag gör smörgåsen energirik.
      • Makrill i tomatsås ger både extra protein och bra fetter.
      • Grönsaker ger färg och stimulerar aptiten.

      Tänk på att en halv smörgås kan göras lika energität som en hel med extra pålägg och fett.

      Dryck

      • Mjölk ger både extra energi och protein. Välj standardmjölk.
      • Grädde i kaffe och te ger extra energi.

      Tänk på att servera annan dryck än bara vatten. Ett glas standardmjölk innehåller 120 kcal!

    • Alternativ 1

      Förmiddag

      Yoghurtdrink med bär (140 kcal, 6 g kolhydrater)

      Eftermiddag

      Glassbägare med skivad frukt (140 kcal, 15 g kolhydrater)

      Kväll

      2 snittar med leverpastej och ost (175 kcal, 15 g kolhydrater)

      Alternativ 2

      Förmiddag

      Yoghurtdrink med bär (140 kcal, 6 g kolhydrater)

      Eftermiddag

      Fruktsallad med vispad grädde (120 kcal, 15 g kolhydrater)

      Kväll

      2 snittar med kycklingpålägg och ost (200 kcal, 18 g kolhydrater)

      Alternativ 3

      Förmiddag

      Yoghurtdrink med bär (140 kcal, 6 g kolhydrater)

      Eftermiddag

      Yoghurt med blåbär (110 kcal, 8 g kolhydrater)

      Kväll

      2 snittar med lökkorv och ost (215 kcal, 15 g kolhydrater)

      Alternativ 4

      Förmiddag

      Yoghurtdrink med bär (140 kcal, 6 g kolhydrater)

      Eftermiddag

      Ostkaka med lågkalorisylt och vispad grädde (165 kcal, 11 g kolhydrater)

      Kväll

      2 snittar med köttbullar  & rödbetssallad och ost (242 kcal, 16 g kolhydrater)

      Alternativ 5

      Förmiddag

      Yoghurtdrink med bär (140 kcal, 6 g kolhydrater)

      Eftermiddag

      Äppelyoghurt med kanel och en fullkornsskorpa eller knäckebröd (200 kcal, 15 g kolhydrater)

      Kväll

      Dessertost med 2 delikatessknäcke (213 kcal, 12 g kolhydrater)

      Alternativ 6

      Förmiddag

      Yoghurtdrink med bär (140 kcal, 6 g kolhydrater)

      Eftermiddag

      Skee-is (proteinrik glass), (216 kcal, 10 g kolhydrater)

      Kväll

      2 snittar med saltrulle och ost (205 kcal, 19 g kolhydrater)

      Alternativ 7

      Förmiddag

      Yoghurtdrink med bär (140 kcal, 6 g kolhydrater)

      Eftermiddag

      Morotskaka ½ bit (176 kcal, 20 g kolhydrater)

      Kväll

      2 snittar med ägg & sill och ost (195 kcal, 15 g kolhydrater)

    • Ett litet mellanmål kan göra stor skillnad!

      Lättdrucket mellan målen

      • Varm chokladdryck gjord på kakao, mjölk och sötningsmedel, toppa med vispgrädde
      • Smoothie på turkisk yoghurt, Yoggi mini med blåbärssmak och blåbär
      • Varm Kelda soppa med en klick grädde
      • Proteinrik näringsdryck: choklad- och cappuccinosmak kan även serveras värmd och med en klick grädde

      Tänk på att servera lite åt gången, både varm och kall dryck smakar bäst vid rätt temperatur. 

      Sött på eftermiddagen

      • Turkisk yoghurt, grädde samt frukt eller bär
      • Glass utan tillsatt socker, grädde med bär
      • Vaniljkvarg, grädde med bär
      • Glassbägare Energi- och proteinrik (Skee-is)

      Tänk på att vid behov av sötare smak använd sötningsmedel. 

      Sälta på kvällskvisten

      Snittar på nyckelhålsmärkt bröd eller knäckebröd. Grunda med salladsblad och lägg på:

      • Lökkorv och tomat
      • Ost, skinka och paprika
      • Tonfisk och majonnäs
      • Leverpastej och inlagd gurka
      • Ägg och sill
      • Köttbullar och rödbetssallad
      • Skagenröra, skinka och gurka
      • Ägg och kaviar
      • Saltkött och pepparrotsvisp
      • Makrill i tomatsås
      • Brieost och paprika
      • Hummus

      Perfekt för nattsömnen

      Smoothie eller sängfösare.

      Tänk på att nattfastan inte ska vara längre än 11 timmar.

      Recept för 15 personer

      • 1 liter naturell yoghurt blandas med
      • 1,5 dl rapsolja och eventuellt sötningsmedel efter smak. Mixa med något av följande:
        • 450 g frysta bär
        • 2 dl lingon
        • 4 bananer och eventuellt kakao
        • 225 g frysta bär och 2 bananer
        • 3 dl lågkalori äppelmos och smaka av med lite kanel
    • Canderel sötningsmedel, tabletter respektive strö
    • FUN-light saft
    • Yoggi mini utan tillsatt socker
    • Proviva utan tillsatt socker
    • Becel smörgåsmargarin 38 %
    • Becel Gold 70 %
    • Flora 60% (portionsförpackning)
    • Önos lågkalori äpplemos, jordgubbssylt, hallonsylt och lingonsylt
    • Havregrynsgröt
    • Havrefras, nyckelhål
    • Müsli, nyckelhål
    • Havreringar, nyckelhål
    • Bröd, nyckelhål
    • Knäckebröd, nyckelhål
    • Skorpor fullkorn, nyckelhål
    • Alla pålägg förutom söta marmelader
    • Frukt
    • Grönsaker
  • Näringsdrycker

    Vid behov av näringsdryck är förstahandsvalet till patienter med diabetes Fresubin Protein Energy Drink. Smaker: vanilj, choklad, cappuccino, smultron och tropisk. Kolhydratinnehållet är 12,5 g per 100 ml.

    Kontakta dietist vid frågor.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.