Undersökningsmetoder vid osteoporos

Skånelistans rekommenderade läkemedel och Bakgrundsmaterial.

DXA (dual energy x-ray absorptiometry)

Bentäthetsmätning med DXA har en hög specificitet men låg sensitivitet (cirka 50 %). Resultatet av mätningen – BMD (Bone Mineral Density) – anges i:

  1. T-score – standardavvikelse i förhållande till unga friska personer av samma kön.
  2. Z-score – standardavvikelse i förhållande till personer av samma ålder och kön.

Definitioner:

  • Osteoporos – T-score lika med eller lägre än -2,5.
  • Osteopeni – T-score mellan -1 och -2,5.
  • Normal bentäthet – T-score över -1.

Vanliga mätområden är ländrygg (L1-L4 eller L2-L4) och höft.

Det prediktiva värdet av BMD är åldersberoende, det vill säga vid samma bentäthet (till exempel T-score -3,0) är risken för fraktur betydligt större hos en 80-årig kvinna, jämfört med en 50-årig kvinna. Minskningen av bentäthet är inte lika i skelettet; vanligen observeras lågt BMD tidigare i rygg än i höft.

Vertebral Fracture Assessment – VFA

VFA eller kotmorfometri identifierar kotkompressioner (2). Undersökningen görs i samband med bentäthetsmätning och är speciellt viktig för individer som av oklar anledning minskat mycket i kroppslängd. Stråldosen är betydligt lägre jämfört med en röntgen av bröst-ländrygg men mätområdet är mera begränsat och bildkvaliteten mera osäker. Om kotkompressioner identifieras stärks indikationen för osteoporosbehandling – framför allt hos individer utan tidigare frakturer. Undersökningen beställs i samband med bentäthetsmätning.

Ultraljud

Kvantitativt ultraljud (oftast mätt i hälbenet) mäter bentäthet, men används generellt inte i kliniken.

Laboratoriediagnostik

Rutinblodprover tas för att utesluta andra sjukdomar som orsak till sekundär osteoporos. Förslag på blodprover är HB, SR, P-kalcium, albumin, S-25-OH vitamin D, PTH, ALP, kreatinin/eGFR.

Individer med läkemedelsbehandling kontrolleras med rutinprover en gång årligen. P-kalcium och eGFR är extra viktiga då dessa avgör viket kalciumtillskott som behövs och om individens njurfunktion är tillräcklig för bisfosfonat- eller teriparatidbehandling

Hos män kan S-testosteron övervägas vid tecken på testosteronbrist eller uttalad sänkt benmassa av oklar genes. Biokemiska benmarkörer har låg specificitet och sensitivitet och används inte.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.