Provtagning av polis och räddningstjänst
Kriterier för provtagning
-
Kriterier för att bli testad
Uppdaterat: 2021-03-18
Olika anledningar till testning
Har symtom som kan vara covid-19
Vid sjukdom med feber, luftvägssymtom eller annat symtom som kan vara förenligt med covid-19. Provet bör tas så tidigt som möjligt från att symtom uppstår, helst inom två dagar eftersom virusnivån sjunker med tiden. Ett prov taget senare än fem dagar efter symtomdebut kan inte säkert påvisa en infektion och är då inte meningsfullt att ta.
Är hushållskontakt till någon med bekräftad covid-19-infektion
Provtagning görs 5–7 dagar efter det att den covid-19 positiva i hushållet provtagit sig. Hushållskontakten skall vara hemma i väntan på provsvar.
Är nära kontakt till någon med bekräftad covid-19-infektion
Provtagning görs direkt när du har fått information om att du är nära kontakt till bekräftat fall samt dag 5 från senaste exposition. Arbeta gärna hemifrån om du kan. Om hemarbete inte är möjligt kan du vara på arbetsplatsen och följa de sedvanliga riktlinjerna samt vara extra uppmärksam på symtom.
- Om du blivit vaccinerad eller haft covid-19
Information till polis och räddningstjänst
-
Beställning
Uppdaterat: 2021-03-18
- Medarbetaren som ska provtas kontaktar sin närmaste chef för att komma överens om provtagning via vårdcentral ska erbjudas eller inte enligt de kriterier som finns.
- Vid beslut om provtagning skickar chefen ett sms till medarbetaren med följande innehåll: Provtagning för covid-19 bör utföras, kontakta den vårdcentral där du är listad via telefon. Sms uppvisas vid provtagning.
- Medarbetaren ringer sin vårdcentral och bokar tid.
- Vårdcentralen erbjuder en tid för provtagning så snart som möjligt.
Möjlighet till provtagning finns också via 1177.se
-
Provsvar
Uppdaterat: 2021-03-18
Den som provtas måste bevaka sitt provsvar genom att logga in på 1177.se. Negativt provsvar meddelas alltid där. Att få svar på provet beräknas ta 1-2 dygn.
Provsvaret registreras i journalen och den som provtagits får tillgång till svaret genom att logga in med e-legitimation på 1177.se, välja journaltjänster och öppna journalen. Provsvaret är noterat i en anteckning (observera att det inte ligger under rubriken provsvar). Om den som provtagits saknar e-legitimation ska hen kontakta sin vårdcentral.
Negativt provsvar
Om resultatet är negativt kan medarbetaren återgå till arbetet så snart hen känner sig bättre och orkar arbeta igen. Observera att medarbetaren inte ska arbeta om det finns risk att smitta någon med något annat luftvägsvirus. Om medarbetaren misstänker att symtomen är uttryck för allergi kan hen börja arbeta direkt.
Logga in på e-tjänsterna på 1177.se
Positivt provsvar
Vid positivt provsvar kontaktas medarbetaren och får förhållningsregler. Medarbetaren rekommenderas att kontakta närmsta chef och meddela provresultatet.
Instruktioner till provtagningspersonal
-
Rutin vid provtagning
- Den provtagne tas emot.
- Chefens sms visas upp.
- Kontrollera korrekt telefonnummer till den som ska provtas.
- Använd pappersremissen Remiss Serologi/virologi (pdf).
- Märk remissen tydligt med ”PERSONALPROV PRIO 3”.
- Arbetsgivare (polis alternativt räddningstjänst och ort) i anamnesrutan.
- Datum och tid för insjuknande i anamnesrutan.
- Ringa in det provmaterial som använts: nasofarynx, svalg eller nasofarynx + svalg.
- Provtagning sker på sammas sätt som för övriga covid-19-patienter.
- Skicka provet på samma sätt som övriga covid-19-prover.
- Ge den provtagne information från Smittskydd Skåne: Information vid provtagning av personal inom polis och räddningstjänst med luftvägsinfektion och som provtas för covid-19 (pdf)
-
Provsvar
Informera den som provtas att hen måste bevaka sitt provsvar genom att logga in på 1177.se. Negativt provsvar meddelas alltid där. Att få svar på provet tar 1-2 dygn.
Provsvaret ska skyndsamt läggas in i journalen som anteckning under indirekt kontakt, så att patienten snabbt hittar sitt svar via 1177.se.
Vid negativt provsvar
Standardformulering gällande provsvar i journalen när covid-test utfallit negativt, för att det inte ska kunna missförstås om patienten går in och läser själv:
Analys av provet för Covid-19 som togs 2020-mm-dd är negativt, det vill säga påvisar ingen pågående virussmitta vid provtagningstillfället.Vid positivt provsvar
Vid positivt provsvar kontaktar läkaren medarbetaren och ger förhållningsregler. Medarbetaren rekommenderas att kontakta närmsta chef och meddela provresultatet. Smittskyddsanmälan ska göras av ordinatören.
-
Rutin vid provtagning dag innan helgdag
Vårdcentral
Vid provtagning dag innan helgdag faxar sjuksköterska på vårdcentralen information till den kväll- och helgmottagning som är aktuell. I faxet informerar man om:
- vilken patient som provtagits för covid- 19.
- om patienten har e-legitimation och kan hämta sitt negativa provsvar via 1177.se eller om sjuksköterska ska ringa och meddela svar.
Vårdcentralen ska kontrollera att telefonnumret i journalen är korrekt.
Vårdcentralen har också ansvar för att lämna ut smittskyddsinformation, som aktiveras om patienten får besked om positivt svar.Kväll- och helgmottagning
Sjuksköterskan på kväll- och helgmottagningen följer upp provsvaret dagen efter.
Negativt svar
Sjuksköterskan meddelar prover som är negativa till patient. Journalanteckning görs.
Patienter som har e-legitimation och möjlighet att logga in på 1177.se får sitt svar där. För patienter som inte har möjlighet att ta del av provsvaret på 1177.se ska sjuksköterskan ringa och informera att provet är negativt samt att patienten ska kunna återgå till arbetet så snart som möjligt. Vårdcentralen ska ha meddelat önskad kontaktväg i faxet.
Positivt svar
Vid positivt prov ringer läkare på kväll- och helgmottagningen upp den som provtagits och berättar att provet är positivt. Information ges utifrån smittskyddsbladet, som patienten redan ska ha fått (kan även mejlas eller skickas enligt överenskommelse med den provtagne).
Smittskyddsanmälan ska göras av ordinatören.