Energi- och proteintät kost (E-kost)

E-kosten är avsedd för patienter som är undernärda eller i riskzonen för att utveckla undernäring i kombination med dålig aptit och/eller för patienter med ett högt energi- och proteinbehov. E-kosten förutsätter en individuell bedömning av patientens näringstillstånd och näringsbehov.

E-kosten bygger på måltider med liten volym med hög energi- och näringstäthet. En portion E-kost motsvarar volymmässigt en halv portion A-kost. Till middag och kvällsmat serveras både en liten förrätt och en dessert. Mellanmålen är extra viktiga för att energi- och näringsbehovet ska bli tillgodosett.

Rekommendationer

  • Energinivåer

    För att tillgodose olika patienters energibehov, finns kosten i tre energinivåer:

    • 1600 kalorier - liten portion (400 kcal)
    • 2100 kalorier - mellan portion (600 kcal)
    • 2800 kalorier - stor portion (800 kcal)

    Energifördelning

    Protein, 20-25 E%

    Vid flertal sjukdomstillstånd finns ett ökat proteinbehov. Med ett proteinintag på 1,2-1,5 gram per kg kroppsvikt och dygn kan troligen förlust av cellvävnad minskas vid vissa undernäringstillstånd.

    Fett, 40-50 E%

    En hög andel fett är nödvändig för att öka energitätheten och minska volymen.

    Kolhydrater, 25-35 E%

    En lägre andel kolhydrater och fiber är nödvändig för att uppnå en minskad volym.

    Tillskott av vitaminer

    Patienter i behov av E-kost och med nedsatt aptit har ofta ett lågt intag av vitaminer och mineraler på grund av ensidigt och otillräckligt intag. Därför är det befogat med ett dagligt tillskott av en multivitamin- mineraltablett.

  • Frukost

    • 1 dl gröt med sylt
    • 1 dl standardmjölk
    • 1 liten smörgås med pålägg
    • 1 dl juice
    • Kaffe eller te med socker och grädde
      eller
    • 1 ägg
    • 1 dl standardmjölk
    • 1 liten smörgås med pålägg
    • 1 dl juice
    • Kaffe eller te med socker och grädde
      eller
    • 1,5 dl fil eller yoghurt med sylt eller 1,5 dl välling
    • 1 liten smörgås, pålägg
    • 1 dl juice

    Mellanmål

    • 1 dl icke-klart kosttillägg (minst 150 kalorier per dl) eller motsvarande energi- och proteinrik dryck

    Lunch

    • Förrätt
    • Varmrätt
    • Dessert
    • 1 dl standardmjölk

    Mellanmål

    • 1 dl icke-klart kosttillägg (minst 150 kalorier per dl) eller motsvarande energi- och proteinrik dryck
    • Vetebröd, kaka eller kex med smör och ost
    • Kaffe eller te med socker och grädde

    Middag

    • Förrätt
    • Varmrätt
    • Dessert
    • 1 dl standardmjölk

    Kvällsmål

    • 1 smörgås
    • Kaffe eller te med socker och grädde

    Nattmål/förfrukost

    • 2 dl välling eller chokladdryck på mjölk

    Ansvar

    Avdelningspersonalen ansvarar för att serveringen av de olika måltiderna blir komplett enligt måltidsordning och matsedel.Distributionssystemen varierar mellan olika sjukhus. Vad som skickas med matvagnen och vad vårdpersonalen rekvirerar från köket bestäms på respektive sjukhus.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.