Sexualitet/fertilitet

Påverkad sexualfunktion.

Kateteriseringar, tarmsköljningar och diverse undersökningar ska ske med stor respekt för barnets integritet och så att man kan förmedla en positiv känsla för barnets kropp, och då särskilt underliv och könsorgan.

Barnet måste få tillfälle att lära känna sin kropp, och alldeles särskilt de områden där känsel saknas och ”baksidan” som man inte kan se. Som hos alla andra är sexualdriften olika stark. Erektions- och ejakulationsförmåga hos pojkar och fuktighet i slidan hos flickor kan vara påverkade av nervskadan.

Känseln i klitoris, blygdläppar eller penis kan vara nedsatt eller saknas helt. Känsel och känslighet i andra områden på kroppen kan kompensera som erotiska zoner, liksom olika sexhjälpmedel (exempelvis gel och vibratorer).

Kondomer och sexhjälpmedel ska vara latexfria.

Ett fåtal män och de flesta kvinnor födda med MMC kan bli föräldrar med graviditet och förlossning på vanligt sätt. Några män kan bli biologiska fäder efter assisterad befruktning.

Planering är viktigt, eftersom folsyratillskott 4 mg dagligen rekommenderas till den kvinna som är född med ryggmärgsbråck eller som skaffar barn med en man som är född med ryggmärgsbråck.

Dosen är betydligt högre än vad som rekommenderas för andra kvinnor, och ska tas från minst fyra veckor före graviditeten fram till och med tredje graviditetsmånaden.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter