Kosttillägg & berikningsprodukter

När behövs kosttillägg/ berikningsprodukter?

Får patienten/vårdtagaren inte sitt energi- och näringsintag tillgodosett av enbart mat och dryck kan kosttillägg eller berikningsprodukter rekommenderas.

Finns inget medicinskt hinder kan de flesta patienter/vårdtagare rekommenderas en energi- och proteinrik kost innehållande frukost, middag och kvällsmat samt tre mellanmål innan ställning tas till eventuellt behov av kosttillägg/ beriknings-produkt.

Produktval

För att det ska vara lättare för dig att välja rätt sort för just din patient kan du använda dig av "Rekommenderade produkter vid otillräcklig energi-/och/ eller proteinintag-vägledning för vuxna" . Samtliga kosttillägg och berikningsprodukter ingår i Skånelistan och är upphandlade gemensamt för Region Skåne och Skånes samtliga kommuner.

Nutrition - Vårdprogram och stödmaterial 

Materialet är utarbetat av Terapigrupp Livsmedel för speciella medicinska ändamål och godkänt av Läkemedelsrådet i Region Skåne. De upphandlade produkterna hittar du i Produktkatalogen i Nutritionsportalen.

Kostnadsansvar för kosttillägg

Det finns en överenskommelse mellan Region Skåne och Kommunförbundet Skåne om vem som har kostnadsansvar för kosttillägg, berikningsprodukter, förtjockningsmedel och sondnäring, dvs förbruknings- och sjukvårdsartiklar .

Kostnadsansvar

Sköt om din mun

Det är extra viktigt att de personer som fått rådet att dricka näringsdrycker och är rekommenderade att äta en energi- och proteinrik kost är noga med sin munvård.

Sköt om din mun! (pdf)

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.