Smittskyddsinsatser till flyktingar från Ukraina

Mot bakgrund av kriget i Ukraina och att allt fler flyktingar från landet ankommer till Sverige har Region Skåne fattat beslut om rätten till vård för de som söker hälso- och sjukvård i Skåne.

Personer på flykt från Ukraina skall ha rätt till vård på samma villkor som asylsökande. Barn under 18 år har rätt till samma hälso-och sjukvård som övriga bosatta. Det är viktigt att personer som flytt från Ukraina får information om tillgång till hälso- och sjukvård i Sverige, vilket också innefattar vård inom ramen för smittskyddslagen.

Folkhälsomyndigheten har publicerat ett beslutsunderlag med rekommendationer gällande smittskyddsinsatser till personer som anländer från Ukraina.

Smittskyddsinsatser

  • Covid-19

    I Ukraina rapporterades en relativt omfattande smittspridning av covid-19 veckorna innan krigsutbrottet den 24 februari. Situationen i dagsläget är svårbedömd. Vaccinationstäckningen för covid-19 är låg, cirka 35 % av befolkningen har fått två doser vaccin.

    Vårdhygieniska riktlinjer för covid-19

    Mässling

    Ukraina hade stora mässlingsutbrott 2018-2019, under 2019 rapporterades 57 000 fall. Senaste åren har betydligt färre fall konstaterats vilket kan tyda på att utbrottet är under kontroll. Det kan befaras att det finns stora luckor i mässlingsskyddet, framför allt bland den vuxna befolkningen.

    Polio

    Vaccinationstäckningen mot polio inom barnvaccinationsprogrammet i Ukraina har sjunkit på senare år och låg enligt WHO data på 83% 2019. Ett par fall av polio hos små barn orsakad av vaccinderiverat poliovirus (cVDPV2) har konstaterats senaste halvåret i västra Ukraina. Med anledning av detta planerades i Ukraina en riktad kampanj med påfyllnadsdos av poliovaccin till barn mellan 6 månader och 6 år starta i februari 2022.

    Tuberkulos och hiv

    Förekomsten av tuberkulos och hiv är betydligt högre i Ukraina än i Sverige. Enligt WHO var andelen multiresistent tuberkulos bland de nya fallen 2020 cirka 25%.

  • Nyanlända från Ukraina bör erbjudas hälsoundersökning innefattande provtagning enligt Smittskydd Skånes riktlinjer.

    Alla vårdcentraler har i uppdrag att utföra hälsoundersökningar för nyanlända och asylsökande.

  • Barn och ungdomar

    Barn upp till 18 års ålder skall erbjudas komplettering av vaccinationsstatus enligt det nationella vaccinationsprogrammet.

    Vaccination av barn och ungdomar (folkhalsomyndigheten.se)

    Barnhälsovården (BVC) ansvarar för komplettering av vaccinationer för barn upp till 6 år. Det är viktigt att kontakt med BVC etableras snart efter barnens ankomst till Sverige. För barn i skolålder ansvarar elevhälsan/kommunerna för vaccinationskomplettering enligt nationella programmet.

    Vaccinering av vuxna

    För vuxna nyanlända är det särskilt viktigt att uppmärksamma skyddet mot mässling och vid behov erbjuda vaccin (MPR) till de som inte tidigare har vaccinerats med två doser eller har haft sjukdomen.

    Vaccination mot covid-19

    Vaccination mot covid-19 rekommenderas i Sverige för personer som är 12 år och äldre. Nyanlända som är ovaccinerade erbjuds vaccin enligt gällande rutiner i Region Skåne. För de som tidigare fått en eller flera doser covidvaccin utomlands ges vid behov kompletterande vaccin enligt.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Tänk på att

Informationen på webbplatsen är till för offentlig och privat vårdpersonal i Skåne.

Tack för din hjälp att förbättra webbplatsen, dina synpunkter har skickats till webbredaktionen.