1177 Vårdguidens e-tjänster
Samtliga mottagningar ska erbjuda sina patienter kontakt via e-tjänsterna på 1177.se. Grundprincipen är att samma tjänster som tillhandahålls per telefon eller brev ska erbjudas via e-tjänsterna.
Vården ska sträva efter att ge invånaren svar inom två timmar och senast samma dag under vardagar. Svar ska lämnas via e-tjänsterna i normalfall.
Ärenden ska journalföras på motsvarande sätt som telefonsamtal.
Logga in i personalverktyget på 1177.se (1177 Vårdguidens e-tjänster)
Kontakter och support
-
Kontakta din samordnare
Skånes sjukhus nordväst
Margareta Davegård
E-post: margareta.davegard@skane.seSkånes sjukhus nordost
Camilla Söderlind
E-post:1177.nordost@skane.seSkånes universitetssjukvård
Eva Blomgren
E-post: 1177.sus@skane.sePsykiatri och habilitering
Kim Rosdahl
E-post: it-ehalsa.poh@skane.se
Primärvården
Kristina Litzén Stenberg
E-post: 1177.pv@skane.sePrivata vårdgivare
Admir Osmancevic
E-post admir.osmancevic@skane.seLabmedicin
Gunilla Milstam
E-post: gunilla.milstam@skane.seProduktionskontoret för stöd och behandling
Regional förvaltningsledare eHälsa
Margareta Davegård
E-post margareta.davegard@skane.seSupport 1177 Vårdguidens e-tjänster (Inera)
Telefon: 0771 - 25 10 10 (knappval 1) alla dagar klockan 6-22.
Formulär för felanmälan eller frågor 1177 Vårdguidens e-tjänster (Inera.se)
Utbud
-
1177 Vårdguidens e-tjänster
1177 Vårdguidens e-tjänster erbjuder flera olika tjänster. Det finns tjänster som erbjuds per mottagning men även tjänster som är regionala erbjudanden. Basutbudet innehåller ett antal standardtjänster som alla mottagningar ska aktivera. Utöver detta kan varje mottagning erbjuda egna tjänster och formulär.
Bland de regionala tjänsterna finns t ex Journalen via nätet och vissa regiongemensamma formulär. Det finns också möjligheten att kontakta Journal- och arkivservice för att få journalkopior på papper eller spärra delar av sin journal.
Stöd och behandling erbjuds från enskilda mottagningar men invånaren kan även nå tjänsten bland det regionala utbudet av e-tjänster.
Alla vårdförvaltningar har undertecknat handlingsplaner avseende utvecklingen av e-tjänster 2019-2021 för det kommande arbetet med e-tjänster på 1177.se.
-
Avisering
Invånare kan göra inställningar för att få avisering när olika meddelanden kommer till inkorgen i e-tjänsterna på 1177.se. Meddelandet kan vara svar på frågor som invånaren ställt till sin mottagning eller meddelanden och frågor från vården.
Avisering kan ske via sms och/eller e-post. Invånaren uppdaterar själv sina inställningar men det är viktigt att vårdpersonal talar om betydelsen av att uppgifterna verifieras och ändras vid behov. Vårdpersonal kan också göra inställningar för avisering från systemet, via sms eller via e-post.
-
Basutbud
Alla mottagningar ska erbjuda ett basutbud av tjänster via 1177 Vårdguidens e-tjänster. Basutbudet består av följande tjänster:
- Beställa tid
- Boka tid
- Egen vårdbegäran
- Av- omboka tid
- Förnya recept
- Förnya hjälpmedel
- Rådgivning
- Begära intyg
- Kontakta mig
- Svar på provtagning/röntgen
-
Digitala kallelser
En digital kallelse når patienten var hen än befinner sig. Digitala kallelser är billigare än pappersvarianten och mer miljövänliga. Region Skåne skickar cirka 15,5 miljoner kallelser/år. Den digitala kallelsen skickas till invånarens inkorg i e-tjänsterna på 1177.se och når därmed patienten snabbare än ett fysiskt brev.
Invånare kan lämna samtycke till att få kallelse digitalt istället för på papper från sjukvården. Idag är detta möjligt för besök till sjukhusen och psykiatrin (PASiS) men arbete pågår även för primärvårdens kallelser från PMO.
Samtidigt som samtycket lämnas, uppmanas invånaren också att ge samtycke till sms-avisering 48 timmar före en bokad tid och att registrera det mobilnummer man önskar få sms:et till.
Dessutom hänvisas invånaren att uppdatera sina Inställningar i e-tjänsterna på 1177.se för att kunna få avisering (se rubriken ovan) när information från vården anländer till inkorgen, till exempel en kallelse.
Samtyckena och mobilnumret registreras i PASiS. Invånaren kan när som helst dra tillbaka sitt samtycke genom att fylla i samma formulär igen. Vid utskick av kallelser sköts sortering av pappers-respektive digitala kallelser automatiskt i PASiS.
Det finns ett antal begränsningar för den digitala kallelsen:
- Idag kan invånare få en digital kallelse från bokningar i PASiS, (sjukhus och psykiatri), inte från primärvården.
- Om en verksamhet vill bifoga remisser eller information inför undersökning/behandling så måste ”brevfunktionen” i PASiS användas istället för kallelse eftersom kallelsefunktionen inte kan innehålla någon form av ”extramaterial”. Det innebär att vissa invånare kommer att få kallelse på papper trots att de begärt digitala kallelser.
-
Hjälpmedel
En invånare som har förskrivna förbrukningsartiklar såsom inkontinensskydd och näringsdrycker kan beställa dessa i e-tjänsterna. De kan levereras till ett utlämningsställe, till patientens bostad eller annan leveransadress. Artiklarna måste dock först vara förskrivna på till exempel patientens vårdcentral.
-
Hälsodeklaration inför vårdkontakt i Region Skåne
Den digitala hälsodeklarationen inför vårdkontakt bygger på Hälsodeklaration inför operation från SFAI (Svensk förening för anestesi och intensivvård). Expertgruppen för anestesi och intensivvård i Region Skåne ansvarar för innehållet i den och ändringar görs utifrån beställning från dem.
- Invånaren loggar in i 1177 Vårdguidens e-tjänster och fyller i en hälsodeklarationer på mobil, dator eller surfplatta, egen eller lånad av vården.
- Den kan fyllas i från hemmet, på mottagning eller avdelning.
- Patienten loggar in med e-legitimation till exempel Mobilt BankID eller Freja eID Plus.
- Patienter från Region Skåne, Region Halland och Region Kronoberg kan fylla i den digitala hälsodeklarationen. Region Blekinge har ännu inte aktiverat Formulärtjänsten och invånare som är skrivna där har inte tillgång till hälsodeklarationen ännu.
- En vårdnadshavare till barn under 13 år kan fylla i hälsodeklarationen för sitt barn genom att använda ombudsfunktionen.
Av en ifylld hälsodeklaration skapas automatiskt en pdf som vården kan nå efter cirka 10 minuter i Melior /Comprima. Endast svar som måste beaktas ur ett medicinskt perspektiv sparas i pdf:en för att minska mängden text. Alla frågor är obligatoriska att besvara med fördefinierade alternativ utom den sista frågan där patienten kan skriva fritext. Svaren visas i rött eller grönt i Comprima.
Hälsodeklarationen används främst av opererande enheter men också av en del andra verksamheter inför nybesök. För anestesi gäller den ifyllda hälsodeklarationen i 12 månader för vuxna och 6 månader för barn.
-
Journalen
Region Skåne visar journalanteckningar från PMO och Melior.
Uppgifterna visas från september 2014 och inom psykiatrin från september 2017.För att kunna läsa Journalen krävs att man är 16 år eller äldre. Vårdnadshavare till barn under 13 har också tillgång till sitt barns journal via nätet.
Mer information om journalen:
Journalen via nätet för patienter (1177.se)
Journalen via nätet för vårdpersonalInformation om journalen (Inera.se)
Både offentlig och privat vård som arbetar på uppdrag av Region Skåne ingår i e-tjänsten Journalen. Vården ska informera patienter om vad som finns tillgängligt att läsa om i journalen, så att patienterna vet vad de kan förvänta sig av journalen via nätet.
-
Journalkopior
En invånare kan kontakta Journal- och arkivservice via e-tjänsterna för att få ut journalkopior på papper. I första hand gäller detta journalanteckningar från före 2014 som inte finns i Journal via nätet.
Innan en pappersjournal lämnas ut gör man en menprövning. Det innebär att journalkopior på papper kan innehålla vissa anteckningsmallar som annars döljs för patienten i Journalen via nätet, eftersom åtkomsten sker direkt utan menprövning.
-
Klamydia och gonorré hemtest
Invånare kan beställa hem ett test för klamydia och gonorré. Testet skickas in till lab för analys. Hela kedjan är automatiserad från beställning till registrering och resultatsvar till invånaren, vilket sparar tid och resurser.
Risken för mänskliga misstag har minimerats vilket har gjort att patientsäkerheten har ökat. Invånaren kan själv välja när provet ska tas vilket innebär att viljan att testa sig i tid har ökat.
Målet är att framöver ansluta flera labsystem till tjänsten och att kunna ge invånare möjlighet att själva bestämma när och var olika prover ska tas. Dessutom kommer invånaren få tillgång till sina provsvar betydligt snabbare och enklare än idag.
-
Läkemedelstjänster
Invånaren som loggat in på 1177.se har tillgång till läkemedelstjänster som visar uthämtade läkemedel de senaste 15 månaderna. Uppgifterna hämtas från e-hälsomyndigheten och kallas Läkemedelskollen.
I Läkemedelskollen finns också information om recept med läkemedel kvar att hämta ut för invånaren samt kvarstående belopp innan högkostnadsskyddet för läkemedel uppnås. Man måste vara 18 år för att kunna använda tjänsten Läkemedelskollen. Vårdnadshavare till barn under 13 år har tillgång till Läkemedelskollen för sitt barn.
-
Självincheckning och digitalt frikort
Självincheckning och digitalt frikort är projekt som går ut på att patienten själv ska kunna checka in och betala sitt vårdbesök. Det kan ske antingen i en automat på mottagningen eller med hjälp av en app.
Genom självincheckning kan patienten slippa långa köer och det innebär enklare betalningssätt. Patienten kan välja mellan att enkelt betala med kort eller med faktura.
Patienten får bättre översikt av genomförda betalningar i appen istället för att ha sammanställningen på ett fysiskt högkostnadskort. Genom appen kan patienten också se hur långt det är kvar tills ett frikort kan utfärdas. Frikortet blir också digitalt.
Självincheckning och digitala frikort innebär mindre administration för vårdpersonal. Det innebär också att antalet kontantbetalningar minskar. Det kan också bli färre fakturor att hantera för vårdpersonal.
Automater i drift och applikation testas
Idag finns fler än 30 självincheckningsautomater i drift runt om i Skåne. Många automater har betalfunktion, men inte alla. Alla anslutna mottagningar använder bokningssystemet PASiS.
Självincheckning för de enheter som har bokningssystemet PMO, såsom barnavårdscentraler, vårdcentraler och ungdomsmottagningar planeras kunna införas under 2020.
En integration med det nationella högkostnadsskyddet planeras och utveckling pågår.
-
Stöd, behandling och utbildning via nätet
Invånare får en ökad tillgänglighet till vården när de kan få stöd, behandling eller utbildning via nätet. Med hjälp av Stöd och behandlingsplattformen kan vården på ett säkert sätt erbjuda stöd och behandling som en e-tjänst på 1177.se.
Plattformen är nationell och kan användas för behandling vid psykisk ohälsa, till exempel för ångest och depression. Plattformen kan också användas som stöd för patienten att förbättra sina levnadsvanor, till exempel sluta röka, börja motionera och äta rätt.
Läs mer
Stöd och behandlingsplattformen (SoB)
Om du har frågor
Produktionskontoret – för frågor, design och support
E-post: sob@skane.se -
Webbtidbok
För att starta med webbtidbok finns två ärendetyper att aktivera och att skriva villkorstext till:
PASiS
1. Boka tid direkt
2. Bokade tider, av- och omboka direktPMO
1. Boka tid online
2. Av- omboka bokad tid onlineTider som visas i e-tjänsterna kan vara bokade antingen av vården eller av patienten.
Invånaren kan se sina bokade tider på två olika sätt:
- I inloggat läge på startsidan, under rubriken Bokade tider. Där visas invånarens samtliga bokade tider på alla enheter där webbtidbok är aktiverad och där verksamheten inte dolt en bokning.
- På en mottagnings kontaktkort, under webbtidbokstjänsten för av- och ombokning. Där visas invånarens bokade tider på just den enheten.
Ärendetypen Boka tid direkt eller Boka tid online aktiveras när invånare själva ska kunna boka tider direkt i vårdens tidbokningssystem. Det förutsätter att tiden har 1177-nivå 4 i PASiS eller att den i PMO är satt till bokningsbar.
Ärendetypen Bokade tider, av- och omboka direkt eller Av- omboka tid online aktiveras när vården har bokat en tid som patienten ska kunna se eller av- och omboka i 1177 Vårdguidens e-tjänster.
Det är viktigt att tider som presenteras för invånarna har enkla och beskrivande namn för att minimera felbokningar.
Tider som patienten själv har bokat kan de alltid också av- och omboka. Patienten kan av- eller omboka sin tid fram till 24 timmar före besökstiden.
Tänk på:
- Bokningsaktiviteter som görs både av vården och av patienten själv, medför att det skapas meddelanden i patientens inkorg på 1177.se.
- Det är viktigt att tider som presenteras för invånarna har enkla och beskrivande namn för att minimera felbokningar.
- Håll koll på av- och ombokningar i bild 188 i PASiS och vidta eventuella åtgärder vid behov.
- I regelverket för schemaläggning och tidbok online kan du läsa om schema och webbtidbok. Där finns regler som det kan vara bra att känna till.
Villkorstexter och namnsättning av egna ärendetyper (pdf)
Regelverk
Regelverk för schemaläggning och online-tidbok i Region Skåne (pdf)
Införandematerial
Säkerhet
-
Logga in
För att kunna logga in i 1177 Vårdguidens e-tjänster behöver du som medarbetare ett eTjänstekort (SITHS-kort/RS-kort).
Läs mer och beställ eTjänstekort (SITHS-kort)
Datainspektionen kräver hög säkerhet för inloggning i verktyget, på grund av den journalinformation som utbyts med patienterna.
-
Personliga inställningar
När du loggar in i e-tjänsterna första gången gör du dina personliga inställningar. Där kan du bland annat begära avisering via e-post eller sms när du tilldelas ett ärende. Du kan också skapa en signatur som automatiskt följer med i alla ärenden du skickar från din mottagning.
Läs mer om personliga inställningar för 1177 Vårdguidens e-tjänster (Inera.se)
Invånaren kan också göra inställningar för att få avisering när ett svar eller någon information ramlar ner i inkorgen, se under Utbud.
-
Loggkontroll
För att göra riktade och slumpade kontroller måste du ha rollen granskare.
Här finns textmanual och instruktionsfilm:
Manual för rollen Granskare i e-tjänsterna (Inera.se) -
Ombudsfunktionen
Vårdnadshavare till barn under 13 år kan utföra ärenden åt sitt barn genom att logga in med sin egen e-legitimation och agera ombud.
Om ett barn får skyddad identitet kommer ombudsfunktionen automatiskt brytas och vårdnadshavaren har då inte längre tillgång till barnets konto i e-tjänsterna på 1177.se.
Vården kan blockera den ena eller båda vårdnadshavares tillgång till e-tjänsterna på 1177.se och Journalen via nätet för barn under 13 år. En blockerade vårdnadshavare har inte tillgång till barnets journal via nätet och kan inte heller agera ombud i e-tjänsterna.
Läs mer på 1177.se
Logga in på 1177.se för dig som är 13-17 år (1177.se)
Gör ditt barns vårdärenden på nätet (1177.se)
Läs mer på Vårdgivare Skåne
-
Låsa/försegla
En invånare kan själv försegla sin journal via nätet så att den inte blir åtkomlig för invånaren själv. Även vården kan i vissa fall välja att försegla journalen via nätet för en patient.
-
Freja eID Plus
Freja eID Plus är en ny inloggningsmetod för 1177 Vårdguidens e-tjänster. Anledningen till ny metod för inloggning är att kraven på säkerhet i digitala tjänster ökar.
En e-legitimation krävs för att kunna säkerställa att invånarnas personuppgifter har fullgott skydd. Därför ersätter Freja eID Plus den tidigare inloggningen med sms och lösenord.
Freja eID Plus ger möjlighet att logga in på 1177.se och fortsätta att använda e-tjänsterna för de personer som av olika anledningar inte vill ha eller kan få en e-legitimation av sin bank.
-
Barns inloggning
En vårdnadshavare kan logga in med e-legitimation och utföra ärenden för sitt barns räkning upp till barnet fyller 13 år. Då måste barnet ha en egen inloggning.
Vårdnadshavare till barn med komplicerad sjukdom kan ansöka om förlängd direktåtkomst till journalinformation för barn som är 13–15 år. Möjligheten riktar sig till vårdnadshavare, för att de som förmyndare ska kunna vara fortsatt aktiva och välinformerade om det kroniskt sjuka barnets vård och hälsa.
För den som är 13 år och äldre behövs en egen e-legitimation, som BankID eller Freja eID Plus.
Utbildning
-
e-hälsospelet
I e-hälsospelet finns både information om e-tjänsterna och många exempel på hur olika verksamheter arbetar med och använder e-tjänsterna. Enhetschefen anmäler sin mottagning/enhet och medarbetarna ansluter sedan till denna enhet och spelar spelet. Det går också att spela utan att vara ansluten till en enhet.
Efter varje kapitel finns ett antal frågor att besvara där ett eller flera alternativ är rätt. När alla frågor i en modul är korrekt besvarade erhålls ett märke. Olika enheter tävlar mot varandra utifrån andelen medarbetare som klarat flest moduler.
-
Nya personalverktyget – manualer och filmer
Inera har delat in sitt utbildningsmaterial utifrån de olika roller man har i verktyget. Det finns både textmanualer och korta filmer för de olika arbetsmoment som utförs i verktyget.
Nya personalverktyget för 1177 Vårdguidens e-tjänster, utbildningsmaterial (Inera.se)
Öppna länken i webbläsare Microsoft Edge eller Chrome.
- Villkorstexter och namnsättning
- Webbtidbok
Informationsmaterial
-
Marknadsföringsmaterial
Vårdpersonalen är de absolut viktigaste marknadsförarna av 1177 Vårdguidens e-tjänster. Prata om e-tjänsterna med dina patienter.
Informera patienterna om att e-tjänsterna är ett smidigt sätt att utföra olika typer av vårdärende eller för att kontakta vården utan telefonkö och telefontider.
Tänk på att en äldre person eller någon som inte talar svenska, ofta kan få hjälp av en närstående.