Låt oss prata om etnicitet, religion och trosuppfattning
Under denna fortbildningsdag vill vi anlägga ett intersektionellt perspektiv på mötet mellan människor och i hälso- och sjukvården. Det betyder att vi tillsammans försöker se hur olika maktordningar, ofta baserade på diskrimineringslagens grunder, påverkar, samverkar och skapar ojämlikheter samt förtryck av olika slag.
I vårt mångkulturella samhälle möter vi dagligen människor där vi alla har olika etnisk bakgrund, religion och/eller trosuppfattning. Samtidigt bär vi med oss olika fördomar och föreställningar om vad det kan innebära som påverkar vår kommunikation och vårt bemötande. Det är viktigt att förstå hur föreställningar om etnicitet och trosuppfattning får betydelse för möten mellan människor. Ett gott bemötande är viktigt för att uppnå jämlik vård.
Det finns väldigt mycket som vi skulle kunna prata om under denna fortbildningsdag. I några föredrag har vi valt ut några situationer som är högaktuella, t ex kring antisemitism, rätten till tolk samt om den svenska yttrandefriheten och då specifikt om att bränna heliga skrifter. Medialt, både nationellt och internationellt, resulterar detta i olika handlingar som också påverkar fördomar och föreställningar grupper emellan.
Tänk på
Ibland är det extra svårt att prata om likarätt och lika möjligheter. De normer vi lever med och vem vi är som unika människor påverkar vad vi upplever i allt från starka känslor och tankar till det vi förmedlar till omgivningen. Vår förhoppning med denna fortbildningsdag är att vi varsamt och försiktigt lär oss mer om religion, etnicitet och trosuppfattning samt hur det kan påverka oss i våra mellanmänskliga möten. Under fortbildningsdagen kan vi träna på att vara vänliga mot oss själva och alla vi möter. Målet med vårt likarättsarbete i Region Skåne är att vi tillsammans ska kunna välkomna alla, oavsett vem en är!
Under dagens välkomnas en respektfull dialog i salen där var och en, både deltagare och föreläsare, fullt ut ansvarar för sina egna uttalanden. Det som var och en säger behöver inte överensstämma med någon policy eller annan generell uppfattning från Region Skåne.
Efter fortbildningsdagen får du lämna in en skriftlig enkät med utvärdering och med möjlighet att föreslå program och förbättringar mm inför framtida arrangemang. Liksom övriga fortbildningsdagar räknas denna som en dag på vägen att bli Certifierad Likarättsambassadör. Läs gärna mer om certifiering på www.likarätt.nu
Program
Preliminärt program med reservation för ändringar (pdf)
Programansvarig
Sahar Janfada Baloo, överläkare, verksam i Region Skånes Likarättsakademi
Programsekreterare
Karin Andersson, handläggare Likarätt, Region Skånes Likarättsakademi