Forskning runt covid-19
Forskningen om covid-19 är omfattande och det kan vara svårt att följa utvecklingen när så många nya studier och översiktsartiklar publiceras. Men mycket har gjorts för att organisera forskningsresultaten. På den här sidan finns länkar till olika resurser om covid-19 som kan göra det lättare att hitta den information du behöver.
Håll dig uppdaterad om ny forskning
-
Hitta de senaste artiklarna och få överblick
Översiktssidor
Här hittar du kvalitetsgranskade samlingssidor som underlättar att få en översikt över ny forskning och evidens Covid-19.
The Live map of COVID-19 – noggrant urval av artiklar
Norska Folkhelseinstituttet står bakom denna smarta, grafiska översikt med ett urval av artiklar om covid-19 som enkelt går att sortera efter ämne, population och studietyp. De studier som i första hand väljs ut till kartan är studier som innehåller primärdata eller modelleringar, samt systematiska översikter över befintlig forskning.
NIPH systematic and living map on COVID-19 evidence
Förutom huvudkartan finns även detaljerade kartor över sju olika ämnen, varav den mest använda är översikten över olika behandlingar:
Interventions to treat the infected patient
LitCovid
National Library of Medicine (National Institutes of Health) samlar och länkar till artiklar om Covid-19. Artiklarna uppdateras dagligen och kategoriseras utifrån forskningsämnen och geografi.
Grafisk översikt över ny forskning om Covid-19
I denna "living map of evidence" har specialister på systematiska sökningar gjort det enklare att få en översikt över nya artiklar, grupperat i olika teman som diagnostik, behandling och utveckling av vaccin. Översikten skiljer också mellan primärdata och andra texttyper. Uppdateras varje vecka, tryck på länken under bilden för senaste version.
Covid-19 - a living systematic map of evidence
Färdiga söksträngar
Söksträngar grupperade efter ämnesområde finns sammanställda av Australian Library and Information Association:
Covid-19 - färdiga litteratursökningar
Återkallade publikationer
Retraction Watch bevakar tveksamma publiceringar. Här kan du se återkallade artiklar om covid-19.
-
Kunskapsöversikter
Här hittar du länkar till kunskapsöversikter om Covid-19 gjorda av organisationer som arbetar med evidensbaserad medicin (EBM). Det finns också länkar till webbsajter där du hittar pågående studier/studieprotokoll.
Kunskapsöversikter
CEBM
The Centre for Evidence-Based Medicine (CEBM) vid University of Oxford publicerar regelbundet kvalitetsgranskade översikter av evidensen runt olika frågor som rör covid-19:
Oxford COVID-19 Evidence Service
Cochrane Library - Coronavirus (COVID-19)
En samlingssida om Covid-19 och relaterad forskning.
SBU
SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) har samlat information och länkar till HTA-arbete på regionala HTA-enheter och på SBU om covid-19:
-
Forskning om vaccin mot covid-19
Forskning och fakta om vaccin mot covid-19
Många initiativ har tagits för att sammanställa och strukturera evidensen runt vaccin mot covid-19. Här hittar du ett urval av databaser och kunskapsöversikter, alla fritt tillgängliga. Några gäller enbart vaccinforskning, i de andra går det att filtrera materialet på ämnet vaccin.
Information som rör den pågående vaccineringsprocessen i Skåne hittar du här:
Vaccination mot covid-19 - Region Skåne
Få överblick över vaccinforskningen
The COVID-NMA initiative – A living mapping and living systematic review
Utvecklad av forskare från bland annat Cochrane och Epistemonikos (se mer nedan), initiativet stöttas av WHO. Uppdateras dagligen och har en särskild sektion för vaccin med två undersidor:
”Living mapping” kartlägger studier från WHO:s plattform och resultaten visualiseras så att det är lätt att filtrera efter till exempel typ av vaccin, studiefas, studiedesign eller ursprungsland:
Living mapping (covid-nma.com)
”Living evidence synthesis” bedömer enskilda studiers kvalitet utifrån risk för bias (systematisk snedvridning av resultat), enligt Revised Cochrane risk-of-bias tool for randomized trials RoB 2:
Living evidence synthesis (covid-nma.com)
WHO – Draft landscape and tracker of COVID-19 candidate vaccines
Sammanställd av WHO. I databasen samlas detaljerad information om covid-19-vaccin under utveckling. Databasen uppdateras två gånger i veckan.
Draft landscape and tracker of COVID-19 candidate vaccines (who.int)
Live meta-analysis and evidence synthesis of therapies for covid-19
Utvecklad av bland andra metaEvidence.org-teamet vid sjukhuset i Lyon. Samlar resultat om covid-19-forskning, bedömer risk för snedvridning och sammanställer även data om effekt och säkerhet i metaanalyser. Länken är filtrerad på ämnet vaccin.
Live meta-analysis and evidence synthesis of therapies for COVID19 (metaevidence.org)
Covid-19 vaccine tracker
Utvecklad av The Vaccine Centre at the London School of Hygiene & Tropical Medicine och innehåller bland annat en ”living review” som summerar tillgängliga data från studier av covid-19-vaccin. Uppdateras varje vecka. Hämtar data från WHO, Clinicaltrials.gov och the Milken Institute.
COVID-19 vaccine tracker (vac-shinyapps.io)
COVID-19 Evidence Alerts
Utvecklad vid McMaster University. Gör sökningar i Medline, och de studier som uppfyller grundkraven bedöms av kliniker med hänsyn till relevans och betydelse. Uppdateras varje vardag. Sök på vaccine.
COVID-19 Evidence Alerts (plus.mcmaster.ca)
Living Overview of Evidence (L*OVE), COVID-19
Utvecklad av Epistemonikos, en icke vinstdrivande stiftelse som sammanställer vetenskaplig evidens. Går att filtrera på patienttyp, och delar in materialet i breda kunskaps-sammanställningar, systematiska översikter och primärstudier. Länken är filtrerad på vaccin.
SARS-CoV-2 vaccines for COVID-19 (app.iloveevidence.com)
The Living vaccine project
Forskare från bland annat Copenhagen Trial Unit vid Rigshospitalet i Köpenhamn har publicerat ett studieprotokoll för en så kallad levande systematisk översikt och metaanalys av alla randomiserade kontrollerade studier av vaccin mot covid-19 och dess biverkningar. Sökningar ska göras i flera medicinska databaser och uppdateras varje vecka. Inga data publicerade än. Studieprotokollet finns här:
Svensk forskning och myndighetsinformation
Folkhälsomyndigheten:
Information om covid-19-vaccin till både allmänhet och personal inom vård och omsorg.
Vaccination mot covid-19 (folkhalsomyndigheten.se)
Socialstyrelsen
Frågor och svar om covid-19-vaccin som riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal:
Vaccinationer mot covid-19 (socialstyrelsen.se)
Läkemedelsverket
Information om vaccin mot covid-19 där varje godkänt vaccin har egna flikar. Under ”Inrapporterade misstänkta biverkningar” finns statistik över inrapporterade biverkningar (uppdateras dagligen).
Coronavaccin, vaccin mot coronaviruset (lakemedelsverket.se))
Kliniska studier/Vetenskapsrådet
Samlar forskningsrelaterad information om corona och covid-19. Sidan uppdateras fortlöpande. En excelfil över pågående svenska studier kan laddas ner här:
Sammanställning av etikgodkända studier covid-19 (kliniskastudier.se)
Karolinska institutet
Karolinska Institutet har etablerat en särskild grupp för vaccinsamordning och -forskning:
1177 Vårdguiden
Här finns uppdaterad information av övergripande karaktär riktad mot patienter.
Om vaccin mot covid-19 (1177.se)
LIF (De forskande läkemedelsföretagen)
Sammanställningar på svenska av forskningsläget vad gäller vaccin. Sidan uppdateras oregelbundet. Scrolla en bit ner på sidan till rubriken:
Utveckling av vacciner mot sars-CoV-2 (lif.se)
Övrigt - faktakontroll i en infodemi
WHO har konstaterat att covid-19-utbrottet även har lett till en infodemi, med ett överflöd av både sann och falsk information blandat. WHO har samlat information om hur infodemin kan hanteras här:
Infodemic Management (who.int)
Poynter Institute for media studies har i sin databas samlat falska påståenden om covid-19 som sprids på internet, många rör vaccin. Länken är filtrerad på vaccin, men det går också att söka efter andra ämnen.
The #CoronaVirusFacts Alliance Database (poynter.org)
I Sverige arbetar bland andra Faktajouren, som drivs av Medieinstitutet Fojo, med att avslöja desinformation och samla resurser om hur man kan göra faktacheckar om covid-19.
Andra resurser om covid-19
-
Kliniska kunskapsstöd
Här kan du hitta svar på kliniska frågeställningar rörande Covid-19 och bland annat diagnostik, behandling och prevention.
ClinicalKey
Tillgängligt inom regionens nätverk.
Coronavirus: novel coronavirus (Covid-19) infection, Elsevier
Lippincott Nursing Center
2019 Novel Coronavirus: Covid-19
UpToDate
-
Riktlinjer från myndigheter och organisationer
Här hittar du riktlinjer från myndigheter och specialistföreningar, sidan uppdateras fortlöpande. Om du inte hittar de riktlinjer du söker kan HTA Syd och Sjukhusbiblioteken hjälpa dig att söka.
Svenska riktlinjer
Folkhälsomyndigheten
Rekommendationer till hälso- och sjukvårdspersonal samt laboratoriepersonal angående covid-19
Smittskydd Region Skåne
Samlad information och rekommendationer om Covid-19
Läkemedelsverket
Information om bland annat Remdesivir och påverkan på kliniska prövningar.
Läkemedelsverkets arbete i samband med utbrottet av coronavirus/covid-19
Svenska institutet för standarder (SIS)
Flera fritt tillgängliga europeiska och globala standarder som används i samband med covid-19-pandemin. Standarderna omfattar medicintekniska produkter och personlig skyddsutrustning.
Nyligen tillagda standarder omfattar även bland annat respiratorer, biokompatibilitet, riskhantering, kvalitetsledning, PCR-analys samt samhällssäkerhet. Ingen inloggning krävs från regionens nät. För distansåtkomst krävs registrering via följande hemsida:
SIS.se: information om standarder rörande Covid-19
Socialstyrelsen
Stöd, vägledning till hälso- och sjukvården om bland annat prioritering inom intensivvård och triagering. Även utbildningar och informationsmaterial:
Nationella principer för prioritering inom intensivvård under extraordinära förhållanden (pdf)
Utbildningar och informationsmaterial
Europeiska riktlinjer
NICE
"Rapid guidelines" och "Rapid evidence reviews" från National Institute for Health and Care Excellence i samarbete med NHS (National Health Service), Storbritannien. Uppdateras löpande, hittills finns guidelines om Covid-19 i samband med intensivvård, njurdialys och systemisk cancerbehandling.
Rapid guidelines and evidence summaries
NHS
National Guidance for clinicians and NHS managers från National Health Service, Storbritannien. Indelat efter primärvård, specialiserad vård och ambulansservice.
National Guidance for clinicians and NHS managers
ECDC
European Centre for Disease Prevention and Control: Coronavirus
Internationella riktlinjer
WHO
-
Pågående studier
Pågående studier och studieprotokoll
WHO
Samlingssida om pågående forskningsprojekt om Covid-19:
EU-kommissionen
EU-kommissionens webbsajt för stöd och samordning av forskningsinsatser kring Covid-19:
Coronavirus research and innovation
Cochrane
Cochranes sammanställning av pågående studier registrerade i Clinical Trials och WHO:s databas:
-
Öppna data och statistik
Öppna forskningdata
Cord-19 (COVID-19 Open Research Dataset) är en databas med 30000 artiklar om Covid-19 och relaterade virus, inklusive icke peer-reviewade preprints från medRxiv och bioRxiv:
En europeisk Covid-19 dataportal
En europeisk dataplattform där forskare kan dela dataset (t ex DNA-sekvenser, proteinstrukturer, data från preklinisk forskning och kliniska studier eller epidemiologiska data). Lanserad av EU-kommissionen i samarbete med olika europeiska universitet och myndigheter. Det finns också en svensk deldatabas.
Statistik om covid-19
Antalet fall i Skåne, Sverige och världen
Covid-19 i Skåne (Regionens lägesbild)
Covid-19 i Sverige Folkhälsomyndighetens statistik.
Antal avlidna i Sverige Socialstyrelsens statistik baserad på dödsorsaksintyg, indelat efter bland annat ålder, region och samsjuklighet.
Covid-19 internationellt Statistik från Johns Hopkins-universitetet, uppdateras flera gånger dagligen.
Mortalitetsstatistik i Europa Statistik från European Monitoring of Excess Mortality, uppdateras en gång i veckan.
Our World in Data
Aktuell grafik om covid-19 baserat på sammanställningar av statistik från ECDC. Länkarna nedan måste öppnas i Microsoft Edge för att vara interaktiva.
Exempel på grafiska sammanställningar för ett urval av europeiska länder, dra i "handtaget" under grafiken för att uppdatera till dagens datum (måste öppnas i Microsoft Edge):
Antal nya bekräftade fall per dag och 1 miljon invånare
Totalt antal bekräftade fall per 1 miljon invånare
Antal dödsfall per dag och 1 miljon invånare
United Nations Department of Economic and Social Affairs
Samlade data om covid-19 som kan användas som analysunderlag och för att skapa grafik och kartor: