Kunskapscentrum flerfunktionshinder
Målgrupp
Kunskapscentrum flerfunktionshinder har en bred målgrupp med stor spännvidd för såväl diagnos, typ av funktionshinder/medicinska komplikationer samt grad och typ av förankring inom relevanta lokala sociala och vårdgivande nätverk. Utlandsfödda personer med flerfunktionshinder utgör en ökande grupp patienter med särskilt stora och komplexa behov.
Förhållnings- och arbetssätt
Adekvat omhändertagande av personer med flerfunktionshinder ställer stora krav på personcentrerat förhållningssätt. Stor vikt läggs vid individualiserad kunskapsöverföring och riktad utbildning till alla relevanta aktörer, inom personens omgivande sociala och vårdgivande nätverk som till exempel assistenter, skola, Försäkringskassan och primärvården.
Det rehabiliteringsmedicinska arbetssätt som används har som övergripande mål är att skapa förutsättningar för bästa möjliga funktionsförmåga, självständighet och delaktighet socialt och i samhället utifrån sina förutsättningar.
Rehabiliteringsmedicin betonar också den pedagogiska process som stödjer individen och dennes anhöriga att:
- få kunskap och insikt om skadan/sjukdomen och dess konsekvenser
- bli medveten om sina möjligheter utifrån resurser och begränsningar
- att kunna ta ansvar för sin livssituation
Rehabiliteringsmedicinska metoder är personcentrerade och utgår från individens uppleva oförmåga, behov och intressen och är:
- målinriktat
- tidsbegränsat
- i vissa fall återkommande
Specialistteam rehabilitering
Det interdisciplinära arbetssättet bygger mycket nära samverkan mellan alla teammedlemmar för att uppnå gemensamma mål. Specialistteam rehabiliteringsmedicin består av:
- Patient
- Läkare
Övriga professioner i enlighet med patientens behov:
- Arbetsterapeut
- Fysioterapeut/Sjukgymnast
- Fritidsledare
- Kurator
- Logoped
- Neuropsykolog/psykolog
- Rehabingenjör
- Sjuksköterska
- Undersköterska
Samtliga teammedlemmar deltar i utbildningsinsatser för olika aktörer och intressenter i Skåne.