Integrerad vård
På uppdrag av regeringen samordnar Socialstyrelsen ett arbete för att utveckla särskilda former för integrerad vård inom SiS och barn- och ungdomspsykiatrin (Bup). I Skåne är också habiliteringsmottagning barn och unga (Bou) en del av projektet. Pilotprojektet genomförs 2021–2024 och syftar till att förbättra vården för de barn och unga på SiS ungdomshem. Det gäller de som behöver vård för omfattande psykiatrisk ohälsa genom att utveckla kunskap om vård som mer samordnat eller integrerat svarar mot varje barns behov.
Fyra regioner deltar i projektet: Region Skåne, Region Östergötland, Region Stockholm och Västra Götalandsregionen. Region Skåne deltar med SiS särskilda ungdomshem i Hässleholm.
Syfte
Syftet med projektet är att barn med de största behoven ska få hjälp av Bup, Bou och SiS samtidigt på den avdelning inom SiS där de vistas. Det finns vissa kriterier, upprättade av Socialstyrelsen, som avgör vilka barn och unga som kan få ta del av den integrerade vården.
Om projektet bedöms ge förbättrad och effektiv vård för målgruppen kommer de nya kunskaperna fler till nytta. Det sker genom att Socialstyrelsen efter utvärderingen ska ge förslag till regeringen om och i så fall hur den integrerade vårdformen kan bedrivas i ordinarie vård.
Remiss
Det går inte att särskilt ansöka om integrerad vård när ett barn eller ungdom placeras på SiS. Det är personal från SiS som gör den initiala bedömningen om en remiss ska skrivas för att påkalla behovet av integrerad vård. Bup och Bou gör därefter en bedömning om individen är i behov av insatsen eller om hen ska hänvisas till den ordinarie vården.
Det är inte möjligt för övriga aktörer, som till exempel socialtjänst eller skola, att initiera en remiss.
Mer information
Vid frågor eller mer information om projektet, välkommen att kontakta samordnare för projektet, Åsa Strandh.
- Telefonnummer: +46 (0) 451-29 60 91
- E-postadress: asa.strandh@skane.se