Snart startar årets influensakampanj

Influensasäsongen närmar sig och med det årets vaccinationskampanj. Inför den nationella influensavaccinationsstarten den 3 november får målgrupperna information bland annat via vykort, sociala medier och 1177.se.

Som tidigare rekommenderas personer som är 65 år eller äldre, är gravida efter vecka 16 eller de som har en ökad risk att bli svårt sjuka om de smittas att vaccinera sig.

Riskgrupper och vårdpersonal prioriteras

Nytt för i år är att Folkhälsomyndigheten rekommenderar all vård-och omsorgspersonal som arbetar nära personer med ökad risk för allvarlig sjukdom att vaccinera sig. Utöver det individuella skyddet, är syftet med det att skydda personer i riskgrupp från smitta. I Region Skåne har detta gjorts i flera år.  

För att undvika brist på influensavaccin och säkerställa vaccineringen av riskgrupper och vårdpersonal prioriteras dessa grupper under hösten 2020. Riskgrupperna från och med den 3 november och vårdpersonal från den 16 november. Från och med 1 december kan personer som inte ingår i dessa grupper erbjudas vaccination.

Kampanj för att nå de som bör vaccinera sig

Den 15 oktober går ett vykort ut till skåningar som har fyllt 65 år, med information om varför man bör vaccinera sig och vart man kan vända sig. Kampanjen syns på 1177.se, sociala medier och på Skånetrafikens bildskärmar. Kampanjmaterial att använda på vårdmottagningar finns på Smittskydds informationssida om influensasäsongen under fliken "Kampanjmaterial". Skriv gärna ut själv och sätt upp i väntrum.

Patienten lyssnar på dig

Du som medarbetare i vården spelar en viktig roll. Ditt möte med patienten är avgörande för patientens beslut att vaccinera sig. Berätta gärna om vaccination i god tid och att det är viktigt att vaccinera sig varje år eftersom viruset förändras. Säsonginfluensavaccinet är säkert och välbeprövat – det är inte samma vaccin som Pandemrix och har inget samband med narkolepsi.

Mer information om influensasäsongen

Du som arbetar inom Region Skåne kan läsa mer på Region Skånes intranät under Startsida > Vårdinformation och patientservice > Vårdriktlinjer > Smittskydd > Influensasäsong 2020-2021.

På sidan kommer det bland annat finnas information om provtagning, behandling och profylax, rutiner för vaccination av medarbetare och studenter med hälsodeklaration samt informations- och utbildningsmaterial.

Du som inte jobbar inom Region Skåne hittar mer information på Vårdgivare > Vårdriktlinjer > Smittskydd > Influensasäsong 2020/2021.

Tack för att du kontaktar oss, vi har tagit emot dina synpunkter

När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter