Historiskt första stick mot covid-19 i Skåne

Idag sattes första sticket i armen på en skåning. Det blev Karin Johannesson, 89 år, på Fullriggarens äldreboende i Helsingborg som fick första dosen när Region Skåne startade vaccineringen mot covid-19.

– Det känns skitbra. Det stack till lite bara. Inget svid eller så, sade Karin Johannesson efteråt, något häpen kring all uppståndelse. För på plats fanns riks- och lokal media på behörigt avstånd liksom representanter från äldreboendet, primärvården och Smittskydd Skåne.

Sjuksköterskan Helle Wictor på äldreboendet var den som gav första vaccinet och hon blev också den första i personalen att själv bli vaccinerad.

–Det är en stor dag och lättnad att äntligen få börja vaccinera. Det har varit en påfrestning för oss alla under alla dessa månader. Ju snabbare vi kommer igång med vaccineringen desto bättre så att vi kan gå tillbaka till något som liknar vardag, säger Helle Wictor.

Allt gick som planerat

Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne, är nöjd över hur första vaccinationen gick till.

– Allt har fungerat perfekt. Jag är mycket glad över hur all logistisk bara rullat enligt plan. Nu är vi redo för resten av Skåne, säger han.

425 doser levererades till Region Skåne lördagen den 26 december och idag söndag startade vaccinationen på fyra privata och offentliga boenden i Helsingborg.

Nu väntar resten av Skåne

På Fullriggaren, som drivs av Helsingborgs stad, fick 60 äldre och 45 personal då sin första dos. Vaccineringen fortsätter måndag och tisdag.

– Det känns fantastiskt bra att vi nu kan börja vaccinera våra mest svårt sjuka, sköra och äldre och att de första doserna har getts. Primärvården Skåne har i nära samarbete med Skånes 33 kommuner och privata vårdgivare gjort en planering. Där vi i takt med att vaccinet levereras till Skåne nu fortsätter att vaccinera på samtliga särskilda boenden i Malmö, Lund och Kristianstad, säger Sofia Ljung, förvaltningschef Primärvården Skåne.

Fakta 

  • På 1177.se kan man läsa mer om själva vaccinet och vilka som kommer att erbjudas vaccinet först. Det går i nuläget inte att boka tid för vaccination på vårdcentralerna. 
  • Ambitionen i första skedet är att skydda de grupper som har störst risk att bli allvarligt sjuka eller avlida i covid-19. Därför prioriteras också vård- och omsorgspersonal kopplad till dessa grupper. Därefter kommer vaccineringen att skalas upp så att även övriga riskgrupper inkluderas.
  • Vaccination av personer, som inte tillhör en identifierad riskgrupp, kommer att ske löpande under första halvåret av 2021, med troligt start senare under våren. Dessa kommer att vaccineras av upphandlade leverantörer.
  • Att vaccinera sig är både gratis och frivilligt. Målet är att så många som möjligt över 18 år ska ha vaccinerat sig innan sista juni.
  • Läs mer om vaccination mot covid-19 och vilka grupper som är prioriterade på 1177.se.

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Vi läser alla synpunkter, men vi har tyvärr inte möjlighet att svara dig personligen. Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen.

Vad är problemet med sidan?

Tack för ditt meddelande!


När du skickar in formuläret kommer vi att behandla dina personuppgifter för att utföra den uppgift som formuläret avser. Tänk på att det du skickar in kan bli en allmän handling.

Läs om hur Region Skåne hanterar personuppgifter