Anmäl intresse för att jobba på kvälls- och helgmottagning
Den 1 april börjar Region Skånes förvaltning Nära vård och hälsa ansvara för tio kvälls- och helgmottagningar i Skåne. Syftet är att vårdutbudet på sikt ska bli mer jämlikt och mindre kostnadsdrivande, till exempel genom nära samarbeten med akutmottagningar och 1177 på telefon. Kvälls-och helgmottagningarna ska finnas för den vård som inte kan anstå till nästa dag men som inte kräver den stora akutmottagningens resurser.
Den 12 mars anordnades ett informationsmöte för dem som vill veta mer (tyvärr med inledande tekniska problem). Du kan se en inspelning av mötet i efterhand.
Informationsmöte bemanning kvälls- och helgmottagning (mediaflow.com)
Du får gärna anmäla intresse för att arbeta på mottagningarna.
Intresseanmälan kvälls- och helgmottagningar (skane.se)
Uppdatering 11 mars: I en tidigare version nämndes undersköterska som yrkeskategori i ingressen. Då intresset har varit stort, har denna kategori tagits bort. I det länkade formuläret har även orterna Malmö och Lund tagits bort. Information om bakgrund har också lagts till på denna sida.
Uppdatering 12 mars: Nyheten har ändrats så att det finns en länk för att se informationsmötet i efterhand.
Bakgrund
Därför förändras organiseringen av kvälls- och helgmottagningar
Kvälls- och helgmottagningar har idag ojämn geografisk spridning i Skåne vilket innebär att vårdutbudet är ojämlikt och samtidigt kostnadsdrivande.
Genom att överföra ansvaret för KHM till Nära vård och hälsa möjliggörs att på sikt utveckla verksamheten och samverkan med andra verksamheter för att underlätta för invånarna och göra vården mer tillgänglig. Det kan till exempel handla om samarbeten med 1177 på telefon och med akutmottagningar.
Så förändras organiseringen av kvälls- och helgmottagningar
Med start 1 april 2025 ska förvaltningen Nära vård och hälsa ansvara för tio kvälls- och helgmottagningar som i huvudsak ska finnas i geografisk anslutning till sjukhusen: Eslöv, Lund, Malmö, Helsingborg, Ystad, Kristianstad, Ängelholm, Landskrona, Hässleholm och Trelleborg.
Primärvårdsnämnden har beslutat att ersättning för kvälls- och helgverksamhet inte ska ingå i förfrågningsunderlaget (FFU) efter 31 mars 2025.
De vårdcentraler som vill kan om de önskar ändå driva verksamheter kvällar och helger.
Samtidigt tas vårdcentralernas kostnadsansvar bort för de tillfällen då deras listade patienter söker läkarvård på en kvälls- och helgmottagning.
Samarbete om bemanning
Ambitionen är att inledningsvis ska samma chefer som tidigare fortsätta bemanna verksamheterna med samma medarbetare på samma sätt som tidigare så långt det är möjligt. Nära vård och hälsa samarbetar med Primärvården Skåne och andra aktörer inför övergången för att se till att bemanningen fungerar.
Privata vårdcentraler kommer inte vara tvingade genom Hälsovalets avtal att bidra med en viss andel medarbetare men medarbetarna är ytterst välkomna att arbeta i verksamheterna som timanställda.
Så funkar ersättning för arbete på kvälls- och helgmottagning
I grunden gäller följande:
- Region Skånes medarbetare får lön i enlighet med sitt nuvarande avtal.
- De som är anställda hos privata vårdgivare får under timanställning lön i enlighet med sitt senaste lönebesked från den vårdgivaren.
- För övriga behöver nytt avtal för timanställning upprättas.
Detta har konkretiserats i en riktlinje som används vid bemanning av kvälls- och helgmottagningar.
Invånare kan välja kvälls- och helgmottagning vid behov
I första hand skall vårdbehoven hanteras dagtid vid den ordinarie vårdcentralen. De som blir sjuka när de inte kan nå sin vårdcentral kan hänvisas till valfri kvälls- och helgmottagning, till exempel den som ligger närmast. Vårdcentralerna är inte skyldiga att ha ett etablerat samarbete med en kvälls- och helgmottagning på samma sätt som det fungerar i nuvarande avtal.