Snabb start av behandling med digital artrosskola

Digital artrosskolan används idag av 78 vårdcentraler i Skåne och fler är på gång. Artrosskolan nås via 1177.se och innebär att patienten kan utföra sin behandling både digitalt och fysiskt efter vad som passar en själv bäst – och i ett tidigt skede.

Digital artrosskolan som är framtagen av medarbetare i hälso- och sjukvården och är ett verktyg som stödjer de nyintroducerade personcentrerade och sammanhållna vårdförloppen för höft- och knäledsartros.

I dag genomförs fysisk artrosskola i Region Skåne med goda resultat. Tillägget av digital artrosskola på 1177.se ger ett komplement och innebär att patienten kan ta del av behandlingen när de har tid och behöver den. 

 – Den digitala möjligheten gör att man kan erbjuda patienten att delta direkt och behöver inte vänta tills det finns en fysisk grupp. Patienten kan gå igenom materialet i lugn och ro när det passar, säger fysioterapeut Magda Brisenson Sandberg på Bjärreds vårdcentral, som var bland de första vårdcentralerna att implementera digitala artrosskolan i verksamheten våren 2023. Med digital artrosskola kan vi erbjuda patienter grundbehandling i ett tidigt skede – där patienten får möjligheten till kunskap om sjukdomen och stöd till egenvård. 

Artrosskolan hjälper patienten att få mer kunskap om sjukdomen, lär ut tips och knep hur man hanterar sina besvär och ger handfasta råd kring träning. Under den digitala behandlingens gång kan patienten ställa frågor och få återkoppling på sin träning. 

Digital artrosskola stödjer de personcentrerade och sammanhållna vårdförloppen för höft- och knäledsartros

Digital artrosskola är ett av verktygen som stödjer de nyintroducerade personcentrerade och sammanhållna vårdförloppen för höft- och knäledsartros. Vårdförloppen fokuserar på bland annat vikten av att erbjuda patienter grundbehandling i ett tidigt skede – där patienten får möjligheten till kunskap om sjukdomen och stöd till egenvård.