Hur pratar man med patienter om deras sexuella hälsa?
Sexualitet och lust kan vara obekvämt att prata om, både för den patient som har bekymmer och för den personal som ska hjälpa. Men både sjukdomstillstånden i sig och behandlingar kan få långtgående konsekvenser för lust, sexuellt välmående och sexuell funktion. Sexuell ohälsa kan också vara symtom på annan ohälsa. I en personcentrerad primärvård är det därför viktigt att prata om sexuell hälsa med patienterna.
Samtalsstöd om sexuell hälsa för primärvården
Socialstyrelsens har tagit fram ett samtalsstöd som hjälper till att öppna för samtal om sexuell hälsa i patientmötet samt en kompletterande checklista som hjälper dig som är chef att stötta din personal i detta. Samtalsstödet ger konkreta råd i hur du ställer relevanta frågor, tar emot och hanterar patientens frågor och hur du hänvisar patienter vidare när de har ytterligare behov av stöd. Samtala om sexuell hälsa - Socialstyrelsen
Vill du veta mer? Välkommen på konferens 12 december!
Den 12 december anordnar Region Skåne tillsammans med Folkhälsomyndigheten en konferens om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Jubileumsaulan i Malmö. På konferensen kommer Socialstyrelsen att presentera sin rapport om hur SRHR kompetensen i primärvården kan stärkas, och vi kommer att fördjupa oss i hur man som vårdpersonal kan ställa, ta emot, hantera och hänvisa frågor om sexuell hälsa. Ur programmet:
- Att fråga om sexuell och reproduktiv hälsa i vårdmöte
- Infertilitet
- Män, maskulinitet och sexuella relationer
- Sexualitet och droganvändning
- Hälsa och välbefinnande under klimakteriet
Konferensen är gratis och det bjuds på lunch och fika. Varmt välkommen med din anmälan!