Så går arbetet vidare med SDV
– Vi kommer säkerställa att det system vi inför i Skåne kommer vara ett patientsäkert och funktionellt system, som fungerar att jobba i för medarbetarna, säger Harald Roos, medicinsk programchef för SDV.
Runt om i Sveriges regioner pågår digitalisering av hälso- och sjukvården, och Region Skåne har ett aktivt arbete som förbereder för Skånes digitala vårdsystem (SDV) som ska börja införas i mars nästa år. Förberedelserna har pågått länge, för att införandet ska bli så tryggt och smidigt som möjligt.
– Svensk hälso- och sjukvård behöver säkrare och mer sammanhållna system. I Skåne har vi arbetat med detta under ett antal år och hälso- och sjukvårdens medarbetare har spelat en avgörande roll i att anpassa det upphandlade systemet till skånska förhållanden, säger Harald Roos.
Fyra månader till driftstart
Det är nu drygt fyra månader till dess att SDV börjar införas i sydöstra Skåne. I september infördes liknande journalsystem i Region Örebro, och i förra veckan i Västra Götalandsregionen, VGR. Under fredagen bestämde man sig i VGR för att tillfälligt pausa införandet av Millennium i området runt Borås. Region Skåne följer händelserna och samlar erfarenheter från driftstarterna i de regioner som ligger före.
– Det gäller att vara ödmjuk inför att detta är ett omfattande och komplext införandeprojekt i en samhällsviktig verksamhet med stort ansvar för patienters liv och hälsa. Vi planerar noga för införandet och i detta ingår att vara förberedd på att oförutsedda händelser kan inträffa, säger Harald Roos.
SDV införs i fyra etapper. Den första driftstartsetappen är den minsta och omfattar 2 500 medarbetare. För varje etapp uppgraderas systemet. När alla gått över till SDV fortsätter utvecklingen.
– Vi kommer inte att rulla ut något annat än ett patientsäkert system som fungerar att jobba i för medarbetarna. Allt kommer inte att vara perfekt från början. Det handlar om att lära sig ett nytt system och nya sätt att arbeta. En del planerade förbättringar kommer inte att finnas med i första versionen. Men systemet kommer fortlöpande att uppgraderas och blir mer användarvänligt för varje version, säger Harald Roos.
Förberedelsearbete pågår
Förberedelsearbetet är i full gång och handlar om förändringsarbete, praktiska förberedelser och utbildning. Som medarbetare behöver man förstå hur och när systemet införs, vad som ingår och hur det fungerar. Alla verksamheter behöver gå igenom vad förändringarna innebär för just dem och hur de ska hantera det. Det som också behöver planeras är överföring av data och hantering av ny teknisk utrustning. En central del av förberedelserna är utbildning av alla medarbetare.
– Vi kan inte fatta beslut om driftstart förrän vi är helt säkra på att alla förberedelser är klara. Att alla medarbetare har genomgått sin utbildning är a och o. Vi fortsätter följa de andra regionernas arbete och är tacksamma för de lärdomar som de delar med sig av. Det hjälper oss att ytterligare säkra vår egen planering och införandeprocess, säger Harald Roos.
Bakgrund SDV
Omkring 400 medarbetare har under åren deltagit i arbetet med att anpassa SDV till den skånska hälso- och sjukvården. Säkerhetsexperter och jurister har sett över teknik och lagefterlevnad. Omfattade tester har genomförts.
För att införandet ska gå så smidigt som möjligt anpassas det utifrån varje verksamhets egna förutsättningar. Lokala införandeprojekt har under flera år arbetat med att kartlägga verksamheternas behov, och se vilka åtgärder som behöver göras för att övergången ska bli så bra och smidig som möjligt.
I samband med införandet kommer alla som ska arbeta i SDV att få utbildning, skräddarsydd efter roll och verksamhet. Mycket arbete har lagts just på att utbildningen ska bli bra och lätt att ta till sig.