Representanter från primärvården sökes till projekt om att leva med cancer

Att allt fler överlever sin cancer ökar primärvårdens roll i cancervården. Skåne University Hospital Comprehensive Cancer Centre (SUHCCC) leder just nu ett projekt om Survivorship Care Plan (SCP). Nu sökes representanter från primärvården.

Antalet cancerfall ökar men dödligheten sjunker och allt fler överlever sin cancersjukdom. Att fler kommer att leva med cancer ökar primärvårdens roll i cancervården. I en nyligen publicerad artikel av Garpenhag L, Halling A, Larsson A-M & Calling S.betonas vikten av samordning och kommunikation mellan specialistvård och primärvård för personer som har haft eller lever med en cancersjukdom.

Det här är SUHCCC

Skåne University Hospital Comprehensive Cancer Centre (SUHCCC) är ett samarbete mellan Skånes universi­tetssjukhus (Sus), Lunds universitet (LU), Regionalt cancercentrum syd (RCC syd), Medicinsk service och Mobila team och specialiserad palliativ vård inom Primärvården.

Ett av SUHCCC förbättringsområden handlar om att underlätta och stärka patienten i övergången från aktiv cancerbehandling till ett fortsatt liv efter behandlingens mer akuta faser. En Survivorship Care Plan (SCP) är en individuell dokumenterad plan innehållande en sammanfattning av vårdtiden, innefattande diagnos och behandling, och en uppföljningsplan med syfte att fungera som ett stöd i övergång från aktiv cancerbehandling.

Primärvården är central

I den nuvarande arbetsgruppen ingår patientrepresentanter och representanter från olika verksamhetsområden på Sus och RCC syd. Nu sökes representanter från primärvården (läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter) som vill vara med och påverka och ge input. 

Primärvården är central för att kunna erbjuda ett fortsatt stöd till patienten. I det fortsatta arbetet är ni en nyckelpart i arbete med att skapa en SCP. Genom att delta i projektet har ni möjlighet att påverka och ge input utifrån ett primärvårdsperspektiv.

Praktisk information

Vad

Deltagande i projektet innebär deltagande i workshops och/eller deltagande i arbetsgruppen. Under hösten planeras för pilotprojekt inom ett par diagnosprocesser.

Vem

Läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeut och fysioterapeut.

När

Uppstart för nya deltagare i arbetsgruppen till hösten 2024.

Workshop med patientrepresentanter och medarbetare från specialistvården och primärvården är planerad till hösten 2024.

Anmälan

Anmäl ditt intresse, senast den 15 september, till Malin Peterson, cancersamordnare Sus, malin.peterson@skane.se.

Referens till artikeln

Garpenhag L, Halling A, Larsson A-M & Calling S.
The role of primary care in the cancer care continuum: a qualitative study of cancer survivors’ experiences.
Scandinavian Journal of Primary Health Care (Vol.41, No.1, 2023). https://doiˌorg/10ˌ1080/02813432ˌ2022ˌ2145848