Region Skåne satsar på oktobeRo
Alla vårdgivare är välkomna att bidra i satsningen genom att till exempel använda hälsoinsatsens filmer på väntrumsskärmar och hänvisa till materialet på 1177.se. Offentliga vårdcentraler kommer få filmerna genom den regionala slinga som automatiskt publiceras på skärmar anslutna till Region Skånes system.
Enligt Folkhälsomyndighetens statistik upplever de flesta i Sverige ett psykiskt välbefinnande men trenden pekar mot att allt fler besväras av oro, stress och sömnproblem. Dessutom söker allt fler psykiatrisk vård. Därför väljer Region Skåne att under oktober särskilt uppmärksamma stress och oro och ge stöd i att hantera situationer då den inre stressen tar över i vardagen.
– Med oktoberRo vill Region Skåne stärka invånarnas förmåga att finna ro i tillvaron och stärka sitt psykiska välbefinnande. Att veta vad man kan göra för att hjälpa sig själv kan göra skillnad för vår hälsa, säger Johannes Malm, psykolog och verksamhetsutvecklare inom primärvården.
Historiskt sett har sjukvården fokuserat på att bota och lindra lidandet för dem som redan drabbats av ohälsa och sjukdomar.
– Med facit i hand kan vi erbjuda en bättre hälso- och sjukvård genom att arbeta mer preventivt och erbjuda hjälp så tidigt som möjligt. ”OktobeRo” är viktig för Region Skåne eftersom det möjliggör att vi hjälper redan innan det gått så långt att man tar steget och söker hjälp i vården. Det finns så mycket bra tillgängligt material man kan använda sig av och med denna satsning hoppas vi att det kommer fler till dels, säger Johannes Malm.
OktobeRo är ett led i Region Skånes mål Bättre hälsa för fler. Hälsosatsningen vänder sig till alla skåningar. Samtidigt läggs extra kraft på att göra riktade insatser för att stötta föräldrar till skolbarn samt till ungdomar och unga vuxna. Insatsen pågår i Region Skånes alla olika kanaler samt i sociala medier under hela oktober.
På 1177.se har Region Skåne samlat rofyllda råd och övningar av olika slag. Här finns allt från övningar för avslappning, andning, självmedvetenhet och mindfulness till övningar som hjälper en att pausa grubblet när det tar över. Här finns också konkreta tips och råd till hur natur och kultur kan ge andrum när grubblet tar över.
Via 1177.se hittar man också till Bup Skåne online, där finns anpassad information till barn, unga och viktiga vuxna runt barn.