Ny vårdnivå inom nära vård utreds
Bakgrunden till utredningen är att hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar, bland annat på grund av förändrad demografi och nya beteenden och förväntningar hos invånarna.
– För att möta detta behöver vi utveckla våra arbetssätt ytterligare, så att vi arbetar mer tillsammans med varandra, närmare andra vårdgivare och med ökad delaktighet för våra invånare. Vi analyserar också förutsättningarna för en ny anslagsfinansierad vårdnivå, som kan fungera som ett kitt mellan dagens vårdcentraler och sjukhusens mottagningar, säger regiondirektör Lars-Åke Rudin.
Lättare få tillgång till nära vård
Regiondirektören har gett Oskar Hammar i uppdrag att leda arbetet med att utreda den nya vårdnivån. Oskar Hammar har tidigare varit verksamhetschef för VO akutsjukvård och internmedicin på Sus.
– Förändringen handlar om att göra det ännu lättare för invånare att få tillgång till nära vård hos en vårdgivare, i hemmet eller via digitala kanaler, säger Oskar Hammar.
Ett första steg i utredningen är att samla in fakta om verksamheter i Region Skåne som idag arbetar med nära vård. Exempelvis samlas data in om hur ekonomi, bemanning och uppdrag ser ut i respektive verksamhet.
– Dialogen med berörda verksamheter kommer vara helt avgörande i det fortsatta arbetet. De kommer under hösten att involveras, exempelvis när utformningen av nya arbetssätt ska diskuteras, säger Oskar Hammar.
Se över organisationen
Av hälso- och sjukvårdsnämnden beslut framgår även att dagens organisatoriska lösningar för nära vård behöver utvecklas. Även denna fråga ska analyseras inom kort.
– Mycket arbete pågår för att utveckla nära vård inom Region Skåne. Verksamheter inför till exempel nya arbetssätt vad gäller ökad personcentrering, digitalisering och vård i hemmet, och de initiativen behöver fortsätta. Men vår nuvarande organisation ger kanske inte de bästa förutsättningarna i den fortsatta utvecklingen. Därför behöver vi titta närmare på organiseringen av nära vård. Att samla viss nära vård i en ny förvaltning är en möjlig väg framåt, säger Lars-Åke Rudin.
Stort engagemang
Redan den 1 januari förväntas genomförandet av de första förändringarna baserade på utredningen kunna inledas. Arbetstempot är högt för att få med eventuella förändringar i regionfullmäktiges beslut om Region Skånes verksamhetsplan och budget för 2025.
– Det finns ett stort engagemang och jag förstår att utredningen om nära vård kan väcka många frågor. Oavsett vilka de konkreta förändringarna blir vid årsskiftet ska vi fortsätta utveckla och förfina sådant som leder till att vi kan möta invånarnas behov bättre, säger Lars-Åke Rudin.
Verksamheter som analyseras
Följande verksamheter ingår i den analys som ska göras för att stegvis utforma en ny vårdnivå och utveckla samarbeten.
Sjukhusvård
- Akutmottagningar Lasarettet Trelleborg, Hässleholms sjukhus, Lasarettet i Landskrona, Ängelholms sjukhus.
- Patientflöden primärvårdsnivå: akutmottagningar Sus, CSK, Helsingborgs lasarett, Lasarettet i Ystad.
- Specialistmottagningar inom områden som inte kräver sjukhusets utbud: Alla sjukhus i offentlig regi.
Hälsoval Skåne
- Kvälls- och helgmottagningar.
- Tilläggsuppdrag: Äldremottagningar, Mottagning unga vuxna, Gynekologisk mottagning, Öron- näsa- och halsmottagning, Mottagning för vuxna med varaktig funktionsnedsättning.
- Certifieringar: Diabetesmottagning, Astma-, allergi- och KOL-mottagning, Hjärtsviktsmottagning.
- Vaccination av vuxna.
Anslagsfinansierad verksamhet inom Primärvården Skåne: Vårdverksamhet
- Specialiserad palliativ vård och avancerad sjukvård i hemmet (ASIH).
- Mobila team närsjukvård.
- Mödra- och barnhälsovårdspsykologer.
- Barn- och ungdomsmottagningen i Eslöv (tillhör Sus).
- Flyktinghälsan.
- Mottagning för multimodal smärtrehabilitering (MMS).
- Lymfödem samordning.
Annan anslagsfinansierad verksamhet
- Palliativt utvecklingscentrum, (PUC).
- Kompetenscentrum Primärvården Skåne (KCP).
- Centrum för primärvårdsforskning (CPF).
- Diabetessamordnare.
- Primärvårdens utbildningsenhet (PUE).
Projekt och utredningar
- Digital specialistkonsultation.
- Mottagning för postinfektiösa symtom hos vuxna.
1177 på telefon
Andra funktioner
Koncernkontorets funktioner för LOV inom hälsoval, vissa kunskapsområden med mera.