Genrepet av SDV närmar sig

Med sex månader kvar till införandet i sydöstra Skåne är det bråda dagar i arbetet med Skånes digitala vårdsystem (SDV). Snart blir det genrep.

Det är inte bara att trycka på knappen och införa SDV. Innan dess behöver det vara säkerställt att hälso- och sjukvården är redo och allt är på plats. Som ett led i detta kommer regiondirektören, representanter för mottagande organisationer i sydöstra Skåne samt medarbetare på förvaltning Digitalisering IT och MT och Koncernkontoret i september att samlas för en heldag med SDV-programmet. På agendan står ett genrep av de beslut som föregår driftstart.   

– Vi behöver öva för att med gott mod och gott samvete kunna ge regiondirektören ett bra underlag för att han i sin tur ska kunna ta beslutet att driftsätta SDV. Under genrepet kommer vi att simulera olika scenarier som skulle kunna ställa till det och diskutera hur vi ska lösa dessa. Det kan vara ett elavbrott eller att verksamheterna inte har hunnit med att utbilda medarbetarna. Erfarenheterna och kunskaperna tar vi med oss framåt, berättar Harald Roos, medicinsk programchef inom SDV-programmet. 

Alla kommer att påverkas 

Skånes digitala vårdsystem (SDV) införs i fyra etapper med start sydöstra Skåne i mars 2025. Omkring 2 500 medarbetare berörs i första skedet, men även du som arbetar i verksamheter i andra delar av Skåne kommer att påverkas. Det kan vara när en patient behöver flyttas från Lasarettet i Ystad till exempelvis Skånes universitetssjukhus i Malmö (inför SDV våren 2026) eller när remisser ska hanteras i både Millennium (SDV) och Melior respektive PMO. 

–  Det är oerhört viktigt ur ett patientsäkerhetsperspektiv att vi inte tappar i överföringen mellan det gamla och det nya. Och vi jobbar med att säkra detta, säger Harald Roos. 

Viktiga milstolpar

Nyligen fattade Regionstyrelsen beslut om att slutgiltigt godkänna användningen av Millennium i Region Skåne. Detta utifrån bedömningen att systemet uppfyller de krav om hantering av personuppgifter som lagstiftningen ställer. Andra viktiga milstolpar under hösten är att färdigställa första versionen av SDV och göra klart utbildningsmaterialet. Likaså behöver de mottagande organisationerna som berörs i första skedet bli klara med sina olika förberedelser. 

– Vi ligger i fas. Även om det är det väldigt mycket som ska komma på plats och fungera så känner jag trygghet och tillförsikt med vår planering. Jag känner också stor förväntan för jag har själv arbetat i de gamla systemen och retat mig på dessa. Det gör mig glad att tänka på att både patienter och medarbetare får något som blir mycket bättre än idag. Vi kommer att ha rätt information när den behövs. Något som är viktigt för att vi ska kunna bedriva god och säker vård. säger Harald Roos.