Förslag patientavgifter 2025 – det ska vara enkelt att göra rätt
För besök inom hälso- och sjukvården som är avgiftsbelagda föreslås kostnaden vara 200 kronor, med undantag för besök hos akuten som föreslås kosta 400 kronor. Enligt förslaget kommer en stor del av besöken fortsatt att vara avgiftsbefriade. Det är hälso- och sjukvårdsnämnden som nu har lagt förslaget om nya patientavgifter från 1 januari 2025, som slutligen beslutas av regionfullmäktige vid budgetfullmäktigemötet den 4 november.
– Med dagens sex olika avgiftsnivåer ser vi att det inte är lätt att göra rätt. Det är alltför många nivåer på avgifter och många regler att hålla reda på. Det gör det svårt för alla och innebär att det alltför ofta blir fel, vilket gör att patienterna får fel avgift, men också onödiga administrativa kostnader när man behöver korrigera avgiften i efterhand. Det här förslaget gör det tydligt för våra invånare, men ger också våra medarbetare bättre förutsättningar då det blir enklare att göra rätt, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.
En mer jämlik vård
Individen ska få hjälp utifrån sitt behov, när den söker vård och oavsett om patienten behöver träffa en läkare, fysioterapeut, sjuksköterska, dietist eller annan vårdmedarbetare, kommer avgiften vara densamma med det nya förslaget. Idag kan patienter få betala olika för ett besök, även om de träffar samma yrkeskategori.
De flesta besök kommer framöver kosta 200 kronor enligt förslaget, oavsett om det är fysiskt eller är ett vårdbesök på distans som ersätter ett fysiskt besök. Om besöket inte uppfyller kriterierna för ett fysiskt besök så ska det inte heller kosta något.
Behöver vara konsekventa
Det togs ett nationellt beslut redan 2018 om att ta betalt för distanskontakter. Men under förra året var det enbart 1,9 % av vårdkontakterna på distans i Region Skåne där det togs ut en patientavgift.
– Det visar att vi inte är konsekventa och att vi inte följer nuvarande regelverk. Så ska det inte vara, det måste vara enklare att avgöra när en patient ska betala. Vårdkontakt på distans ska jämställas med motsvarande fysiska besök. Redan idag är vi tydliga med att kostnaden inte ändras, om det skulle vara så att en vårdkontakt på distans ändrar karaktär under samtalets gång. Patienten ska kunna få information på förhand vad som gäller, säger Pia Lundbom.
Högkostnadsskyddet beslutas nationellt och kommer från 1 januari 2025 vara 1 450 kronor för hälso- och sjukvården. Den maximala kostnaden för en person kan inte överstiga högkostnadsbeloppet, vilket är viktigt för de patienter som har många återkommande besök.
Fakta om förslaget till nya avgifter i hälso- och sjukvården 2025
- De besök som är avgiftsbelagda får en enhetlig kostnad på 200 kronor, med undantag för besök på akutmottagning som föreslås kosta 400 kronor. En stor del av besöken kommer även fortsatt att vara avgiftsbefriade.
- Besök hos läkare inom primärvård och specialistvård - 200 kronor oavsett om patienten har remiss eller inte.
- Besök hos sjuksköterska: 200 kronor, denna avgift tas redan idag för besök hos sjuksköterska på specialistmottagning.
- För patienter som får vård i hemmet av ett mobilt team är patientavgiften 200 kronor oavsett hur många besök som görs under en dag.
- Om patienten uteblir från ett besök får man betala en uteblivandeavgift på 400 kronor.
- Samtliga vaccinationer kommer ha en grundavgift på 200 kronor för besöket, med undantag för avgiftsbefriade vaccinationer.
- Vårdkontakter på distans kommer kosta 200 kronor, om det ersätter ett fysiskt besök.
- Hälso- och sjukvårdsnämnden fattade under torsdagen beslut om förslaget till nya patientavgifter från 1 januari 2025, som slutligen beslutas av regionfullmäktige vid budgetfullmäktigemötet den 4 november.
Förslaget i sin helhet
- Patientavgifter 2025 – beslutsförslag (pdf)
- Bilaga 1 Förslag patientavgifter och högkostnadsskydd öppen och sluten vård (pdf)
- Bilaga 2 Förtydligande av föreslagna ändringar mellan 2024 och 2025 (pdf)
Om du har några frågor om patientavgifter 2025 kan du kontakta Joanna Linde, hälso- och sjukvårdsstrateg via e-postadressen: joanna.linde@skane.se.