50 000 kvinnor i Skåne erbjuds kostnadsfri vaccination mot HPV
Region Skåne erbjuder kostnadsfri HPV-vaccination till kvinnor födda 1994–1999, enligt beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden 2022. Arbetet är en del av ett forskningsprojekt som drivs vid Karolinska universitetssjukhuset, där alla regioner i Sverige deltar. Arbetet grundar sig i WHO:s globala mål om att utrota livmoderhalscancer. Screening tillsammans med en riktad vaccinationsinsats mot HPV ska göra att man når målet.
Störst spridning bland yngre
I Sverige får cirka 550 kvinnor diagnosen livmoderhalscancer varje år, och 150 kvinnor avlider årligen. Nästan alla som får livmoderhalscancer får det av en HPV-infektion. Bland kvinnor födda 1994-1999 är vaccinationstäckningen mot HPV lägre än i andra åldersgrupper. Det är också bland yngre kvinnor som spridningen av HPV är störst.
– Det är en viktig insats för kvinnors hälsa och jag är stolt över att vi i Region Skåne är med och bidrar i arbetet, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.
Kvinnor får erbjudande hem i brevlådan
I Skåne finns cirka 50 000 kvinnor födda mellan 1994-1999. Samtliga kommer få ett erbjudande hem i brevlådan tillsammans med ett egenprovtagningskit för HPV-analys. Utskicken görs i omgångar och följer det ordinarie screeningprogrammet för HPV.
Innan provet tas behöver kvinnan beställa tid på en av de barnmorskemottagningar som deltar. Där får hon sin HPV-vaccination oavsett om hon har eller har haft HPV. Efter vaccinationen tar kvinnan sitt vaginala egenprov för HPV, som skickas till labbet för analys. Vaccinationen består totalt av två doser. Kvinnan får en kallelse till den andra dosen efter tre år.
Både offentliga och privata barnmorskemottagningar är med i studien. Totalt handlar det om ett trettiotal mottagningar runtom i Skåne. Kvinnan bokar tid via 1177.se på en av de mottagningar som deltar.
Livmoderhalscancer kan vara utrotad inom sex år
Inom studien används Gardasil9 som ger ett bredare skydd än tidigare använt vaccin. Därför rekommenderas alla kvinnor i åldersgruppen att vaccinera sig – både de som är vaccinerade sedan tidigare och de som är ovaccinerade. Screening i form av egenprovtagning för HPV och en riktad vaccinationsinsats till yngre kvinnor ska göra att livmoderhalscancer utrotas inom några år.
– Om alla kvinnor födda mellan 1994-1999 vaccinerar sig de närmaste åren kommer livmoderhalscancer att kunna vara utrotad bland unga kvinnor inom sex år. På längre sikt gäller det alla kvinnor, säger Christer Borgfeldt, överläkare på kvinnokliniken vid Skånes universitetssjukhus och ansvarig för satsningen i Region Skåne.
– Vi står inför någonting historiskt. Tillsammans kan vi bidra till att utrota en hel cancerform, säger Christer Borgfeldt, överläkare på kvinnokliniken vid Skånes universitetssjukhus och ansvarig för satsningen i Region Skåne.