Alla nöjda när sjukvården kommer på hembesök

Att den som är äldre och sjuk får sin vård hemma ger många fördelar. Mindre risk för infektioner, fallolyckor och plågsam väntan. Och en välkänd, trygg vårdmiljö där det finns tid för ett lugnt samtal och frågor.

 Just detta skapar Anna Wendelin och Viktor Bergendal vid geriatriska akutvårdsteamet för sina patienter. 

Det är en vanlig dag på geriatriska akutvårdsteamet, GAT, som utgår från geriatriska akutvårdsavdelningen, GAVA, vid Helsingborgs lasarett. Viktor Bergendal, läkare, och Anna Wendelin, sjuksköterska, gör sig redo att ta hand om förmiddagens patienter. Med läkarväskan i hand åker hem till patienter i Helsingborgstrakten som bedömts ha behov av teamets hjälp. 

Teamets patienter är äldre, ofta multisjuka personer som har en tät kontakt med vården, inte minst sjukhuset. 

– När man öppnar journalen kan det vara åtta vårdtillfällen under de senaste två åren, säger Viktor Bergendal. 

Sjukhusmiljön och kanske framför allt en akutmottagning är inte alltid den bästa för en äldre person med flera olika sjukdomstillstånd. Förutom faran att falla eller snubbla över något i en okänd miljö, finns alltid risken att drabbas av infektioner och förvirringstillstånd. 

Går att göra mycket 

Att istället få den behandling och hjälp man behöver i sitt eget hem, har många fördelar. Patienten behöver inte förflytta sig till sjukhuset med den ansträngning och de risker det innebär och de får tala i lugn och ro med den personal som tar hand om dem. 

– Framför allt är det väldigt fritt och vi kan göra så mycket för patienten i dennes hem, där de helst vill vara, säger Viktor Bergendal. 
Samtidigt kan sjukhuset lägga sina resurser på annat. Väldigt mycket, men inte allt, kan göras av teamet. En röntgen måste till exempel göras på sjukhus. 

”De är underbara” 

Att teamet är uppskattat blir väldigt tydligt hemma hos Jytte Arthursson, 92, som bor i en lägenhet i centrala Helsingborg. Hon skulle åka till vårdcentralen i måndags, men blev allt sämre. Till slut förstod dottern Jane Arthursson att det inte skulle fungera att transportera modern till vårdcentralen. Istället kontaktades GAT-teamet som kom hem till Jytte för att undersöka och behandla henne. 

Nu sitter Jytte med sin rollator framför sig vid bordet i det lilla köket medan Viktor frågar hur hon mår idag och undersöker henne. Anna Wendelin diskuterar mammans hälsoläge med Jane Arthursson. 
– Jag tycker att de är underbara! Jag pratade med vårdcentralen klockan 9 och vid 9.30 var teamet här. Det har bara flutit på, säger Jane Arthursson. 

Lugnt och tryggt 

Även patienten själv lovordar teamets arbete. 
– Det är jättebra. Det är så svårt att ta sig iväg för mig, säger Jytte Arthursson. 
Hon tycker att hon får bättre kontakt med de som vårdar henne när de kommer hem till henne, jämfört med hur det brukar vara på sjukhuset. 
– Det är mycket lugnare och tryggare. 

Inga vassa armbågar 

Anna Wendelin och Viktor Bergendal verkar stortrivas med sina jobb. 
– Teamarbetet är jättekul. Alla patienter är väldigt sjuka, det är ingen som inte behöver vård. Det är ett brett panorama av patienter, säger Viktor Bergendal.

Typ-patienten är ändå någon med en kronisk sjukdom, som KOL eller hjärtsvikt, som försämrats. Ibland möter teamet en hemsituation som inte är vad den borde och de inser att deras patient nog behöver stöd från kommunen. På GAVA jobbar man tillsammans för patientens bästa. 

–  Alla jobbar för att knyta ihop säcken för patienten, för att det ska bli så bra som möjligt. Det finns inte en enda vass armbåge här, säger Anna Wendelin. 

Ett rum med utsikt 

Dagens andra patient, Gert Magnusson, är nyinflyttad i en etta som ligger högt upp med milsvid utsikt över Helsingborg. Anna Wendelin och Viktor Bergendal har vårdat Gert under några veckors tid och följt honom under hans flytt till nya bostaden. 

Anna har med sig en våg för att kunna väga sin patient. Sedan kollas andning, puls med mera. Idag ska Gert Magnusson, som har dåligt blodvärde, få en järninfusion. 
– När vi ger en infusion är det viktigt att vi kan se att det inte blir någon stor ändring i värdena, att man får en allergisk reaktion eller så, säger Viktor. 

Dropp på en krok 

Gert lägger sig på sängen i sovrummet och småpratar med Viktor, medan Anna förbereder infusionen vid köksbordet. 

– Det är väldigt skönt när man jobbat länge ihop, man vet precis vem som gör vad, säger hon.
 
Svårigheten, men också charmen, med uppdraget, är att hitta lösningar i patientens hem, där inte all sjukhusets utrustning finns att tillgå. Som när påsen med järndroppet ska hängas upp. 
– Kan vi hänga den här? Frågar Viktor och pekar på en klädkrok på sovrumsdörren. 

En trevlig stund 

Gert Magnusson är multisjuk och har varit många vändor på Helsingborgs lasarett. Han föredrar den lugna vården i hemmet framför en stimmig sjukhusmiljö där det kan bli mycket väntan. 

– Detta är skitbra. Jag orkar inte fara rundor, säger han. 
Han är inte så lycklig över att det efter detta besök blir vårdcentralen som tar över ansvaret för hans vård, men Viktor försäkrar att om det behövs kommer teamet att besöka honom i hemmet igen. 
 
En del av teamets arbete handlar om social samvaro, att nå fram till patienten. 
– Det är mycket att man ska bygga förtroende. Vi möter mycket ensamhet. Man får tänka på att man själv måste anstränga sig så att det blir en trevlig stund, säger Viktor Bergendal. 

– Ibland får man en timme själv med den äldre och det lär man sig jättemycket av. De är så sköra, man känner att man gör nytta, säger Anna Wendelin. 

Geriatriska akutvårdsteamet 

  • I geriatriska akutvårdsteamet ingår två team, vardera team består av en läkare och sjuksköterska eller undersköterska. Dagligen görs cirka åtta hembesök.  
  • För att en patient ska bli aktuell för det geriatriska akutvårdsteamet krävs att primärvården godkänner att GAT utför hembesöket. Det kan vara till exempel hemsjukvårdssjuksköterska som initierar till primärvården att GAT behövs. Ambulansen kan kontakta GAT direkt när de är hos patienten om de gör bedömningen att patienten kan träffa en läkare i hemmet istället för att åka med in till lasarettet. Ibland blir GAT kontaktade av akutmottagningen, då de önskar att uppföljningsbesök görs inom det snaraste hos patienten efter hemgång.  
  • Det finns flera team med liknande uppdrag runt om i Skåne, bland annat vid Hässleholms sjukhus och Skånes universitetssjukhus. Dessutom finns hemvårdsteam som jobbar med andra patientkategorier. I Helsingborg finns till exempel ett mobilt team som jobbar med neurologisk hemrehabilitering.