Öppning för tredje dos till medarbetare i vården

I dag kom Folkhälsomyndigheten med besked om att vaccinering mot covid-19 med dos 3 till vårdpersonal kan starta. Nu påbörjas arbetet i Region Skåne med att ta fram en prioriteringsordning bland medarbetare i vården.

Folkhälsomyndigheten kom under onsdagen med besked kring dos 3 och medarbetare i vården. Nu blir det upp till regionerna att planera vidare.

Patientnära kontakt viktigast i början

– Jag skulle vilja säga äntligen! För vi har tryckt på och varit aktiva. Det är fortfarande så att Folkhälsomyndigheten vill att det här ska gå till på samma sätt i Sverige.

Det är ålder och skörhet som är det som gäller för patienterna. Det som händer nu är att den projektledningsgrupp som finns sitter och planerar för vårdpersonalen.

I våras hade vi en lista där det hade gjorts en prioritering kring behov kopplat till hur nära patientkontakt man hade haft. Den tittar man på nu. Sen kommer beskeden så fort som möjligt vilka som prioriteras först. Det vi har sagt är att det är patientnära kontakt som är viktigast nu i början, säger Pia Lundbom. 

– Vi vill ha gjort detta i ett hastigt tempo för att skydda medarbetarna som jobbar nära covid-patienter.

När kommer medarbetarna börja få dos 3?

– Jag kan inte säga exakt datum, men så fort vi kan.

Varför har beskedet dröjt så länge? Vi vet att många har väntat

– Om man tittar faktabaserat så vet vi att de som har mest nytta av vaccin är de äldre och de sköraste. Folkhälsomyndigheten har varit väldigt tydlig med att det är de medicinska behoven som ska prioriteras. Det är därför man haft ett jättefokus på särskilda boende och medarbetare i hemtjänsten.

– Det är inte samma sak som att inte sjukvårdspersonal är utsatt för risk, för det är man. Men är man fullt frisk och dubbelvaccinerad så är risken betydligt mindre för mig att bli allvarligt sjuk än vad det är för till exempel en äldre person på ett särskilt boende. Det är fortfarande behovet som gäller och ålder är lite utslagsgivande i detta.

Vi vet att läget i vården är pressat, både på vårdcentraler och sjukhusen med en stor grupp som ska vaccineras innan jul. Kommer vi att hinna med även medarbetare?

– Det tror jag. Jag tror att viljan hos alla chefer är att skydda personalen. Det viktiga är att vi håller ordning på de olika prioriteringarna. Vi får inte trycka undan de som behöver det mest med personalvaccinering. Men det är man medveten om ute, så man kommer göra det här i två spår.

Vad blir viktigast när vi drar igång?

– Jag tycker att vi har glömt att vi fortfarande har en pandemin. Att vi har glömt det här med det basala. Stanna hemma när man är sjuk, tvätta händerna sprita, inte ha för lite avstånd, inte träffas i för stora grupper. Så glöm inte det vanliga.

Är du orolig för en ny våg i Skåne?

– Ja, jag är lite orolig. Nu går Skånes kurva över Stockholm och Västra Götaland. Jo, jag är orolig, och detta är inte det vi behöver. Jag uppmana ju alla att inte springa runt på köpcentra, inte springa på julmarknader och inte umgås i stora samlingar. Var försiktiga. Vi vill skydda sjukvården. Vi vill inte ha en ny topp.

Och den som ännu inte vaccinerat sig?

– Gå och vaccinera dig!