Innovativ upphandling öppnar upp för fler vaccindoser

Ny spruta öppnar upp för fler vaccindoser. Snart kan du ta ut sju doser istället för sex ur varje flaska med Pfizers vaccin mot covid-19.

För en tid sedan fick Region Skåne kännedom om en leverantör som kunde leverera en spruta med en integrerad kanyl vilket innebär att både spruta och kanyl har väldigt lågt så kallat ”dead-space” (< 0,01 ml) och därmed maximerar upptaget ur varje vaccindosflaska.

En pilot med den nya sprutan genomfördes på Skånes universitetssjukhus och resultatet motsvarade de högt ställda förväntningarna. 

− Resultatet var mycket bra! Ur varje flaska kunde vi nu få upp sju doser istället för sex ur varje flaska med Pfizer-vaccin. Det innebär en 17 procentig ökning vilket ju är fantastiskt med tanke på den vaccinbristsituation vi befinner oss i, säger Maria Landgren läkemedelschef och vaccinsamordnare.

Det nya sprutan är nu inköpt och förväntad leverans är i slutet av april. 

Sju doser har ibland varit möjligt även tidigare

Även tidigare har vissa vaccinerade enheter vittnat om att de ibland lyckats få upp sju doser med nuvarande sprutor och kanyler.

− Det kan ibland vara möjligt att få upp sju doser även utan detta nya material. Så länge verksamheten kan garantera att spädning är helt korrekt genomförd och att rätt volym uppnås så kan dosen användas, säger Maria Landgren.