Chefspodden: "Varje patientmöte ska bygga på den senaste kunskapen"

Vi behöver göra mer lika i hälso- och sjukvården i Region Skåne. Och varje patientmöte ska bygga på den senaste kunskapen. Hör Jesper Petersson utveckla sina tankar om kunskapsstyrning i Region Skånes chefspodd.

Jesper Petersson är enhetschef för kunskapsstyrning och Forskning och Utveckling (FoU), som sedan 2020 är en ny enhet inom hälso- och sjukvårdsavdelningen. Sedan i somras jobbar han med kunskapsstyrning i Region Skåne. Det handlar om att vi ska göra mer lika, i Region Skåne och i hela landet.

Jesper föddes in i en vetenskapsfamilj och fick redan som liten följa med föräldrarna på föreläsningar och konferenser. Han har lång erfarenhet som läkare och chef på Sus. Jesper utsågs också nyligen till professor. I Jesper Peterssons kokbok för läkekonst finns plats för både evidens och intuition och känsla. 

Skapa struktur för att samla in kunskap

Vad är kunskapsstyrning? Kan man styra kunskap? Och kan man verkligen chefa över kunskapsstyrning från ett koncernkontor? Och varför har Jesper ett äppelträd i sin trädgård som kallas för käppen, trots att han köpt enorma mängder litteratur om trädgårdsskötsel?

Kunskapsstyrning handlar om att på ett systematiskt sätt samla in och tillämpa kunskap, från de som kan vården bäst. De som utövar hälso- och sjukvård vet ofta själv var det finns kunskapsluckor, vad man behöver komplettera och vilken typ av kunskap som behövs mest just nu, påpekar Jesper Petersson. Kunskapsstyrning handlar också om att vi ska göra mer lika och att vi ska använda den bästa kunskapen vid varje patientmöte. 

– Jag tror i grunden att alla som jobbar i hälso- och sjukvården skulle vilja ha det så och uppnå det. Det kan ju inte vara så att en patient med diabetes i Skåne skulle behöva en helt annan vård än en patient med diabetes i Norrland eller Mellansverige. Det verkar inte särskilt rimligt eller troligt. Att leta upp skillnader är ett rätt smart sätt att hitta förbättringsmöjligheter. 

Lära av youtube-generationen i våra riktlinjer

I Region Skåne finns i dag en mängd olika riktlinjer som används i vården. 

– Jag tror att det format vi har för riktlinjer behöver göras om radikalt. Jag är helt övertygad att vi ska lära oss av vad den nya generationen tillämpar. Det ska vara kort och koncist. Det sägs att allt som är längre än 35 sekunder på Youtube är det inget som tittar på. Jag säger inte att alla våra riktlinjer kan vara 35 sekunders riktlinjer. Men åt det hållet måste det vara. 

I dag är många riktlinjer en blandning av bakgrund och man får leta efter hur man ska göra i samma dokument. Det ska vi försöka ändra på, menar Jesper. 

– Vi ser att om inte vi gör så, då röstar sjukvården med fötterna. Man gör det som kollegorna gör, det vill säga man går ut på nätet och letar om man inte hittar något kort och koncist hos oss. Men problemet är att det inte är säkert att kunskapen de hittar är väl underbyggd eller är konsumentoberoende. 

Du hittar den där poddar finns

Chefspodden finns tillgänglig att lyssna på när det passar dig och du hittar den där poddar finns.

Berätta gärna vad du tycker 

Hör av dig, antingen genom att kommentera här eller maila till chefspodden@skane.se. Vi vill veta vad du tänker, vad du vill höra mer om och vem du vill att vi poddar med framöver. 

Om Region Skånes chefspodd

I chefspodden pratar kommunikationsdirektör Anna Strömblad med ledande nyckelpersoner om deras bild och hur de vill utveckla Region Skåne. Du får komma lite närmare inpå människan bakom titeln och ta del av resonemangen bakom såväl stora beslut som vardagshändelser.

Region Skånes chefspodd