Cernevit och Soluvit – begränsad tillgänglighet – Uppdaterad information 2021-08-27

Cernevit pulver till injektions-/infusionsvätska är nu restnoterad och tillgången på Soluvit pulver till infusionsvätska är för närvarande mycket begränsad. .

Läkemedel

Cernevit pulver till injektions-/infusionsvätska
Soluvit pulver till infusionsvätska

Orsak

Global brist på Cernevit till följd av att tillverkning av Covid-vaccin prioriteras i produktionsanläggningen. Se informationsbrev från Baxter.

Ökad efterfrågan på Soluvit har medfört att Fresenius i nuläget inte hinner producera tillräckligt stora kvantiteter av preparatet. 

Förväntad tillgänglighet

Cernevit har restanmälts fram till april 2022.

Soluvit beräknas ha begränsad tillgänglighet till dess Cernevit är åter, sannolikt till april 2022.

Alternativ

Då tillgången är kraftigt reducerad rekommenderar LAG Läkemedel mag-och tarmsjukdomar att patienter som kortvarigt ska ha parenteral nutrition i första hand bör få vattenlösliga vitaminer peroralt. Barn och patienter med långvarigt behov bör prioriteras.

Observera! Om Cernevit ersätts av Soluvit och Vitalipid Adult (som innehåller Vitamin K1) rekommenderas, trots liten mängd, uppföljning av PK/INR för patienter som står på warfarin.

Följande licensalternativ har identifierats, tillgång och ledtid varierar. Varje verksamhet uppmanas se över sin situation och ta ställning till alternativen.

Licensalternativ

Soluvit:
Regionövergripande generell licens för Soluvit  från den österrikiska marknaden har beviljats av Läkemedelsverket vilket innebär att licens för respektive verksamhet inte behöver sökas.

Licensalternativet nedan  innehåller inte konserveringsmedlet metylparahydroxibensoat E218 (metagin), vilket den svenska produkten gör. Torrsubstansen kan lösas upp med Vitalipid Adult/Infant, Intralipid 200 mg/ml eller sterilt vatten, precis som svensk Soluvit. Observera att om glukoslösning används måste denna vara elektrolytfri.

Namn: Soluvit – Trockensubstanz zur Infusionsbereitung, 1x10 st
MAH: Fresenius Kabi Austria GmbH
Ursprungsland: Österrike
Ledtid: Finns tillgänglig
Pris: 230 kr
Varunummer: A13991

Cernevit:
Regionövergripande generell licens för Cernevit från tyska marknaden  har beviljats av Läkemedelsverket vilket innebär att licens för respektive verksamhet inte behöver sökas.

Namn: Cernevit Pulver till injektions-/infusionsvätska, lösning 10st  MAH: Baxter Deutschland GmbH
Ursprungsland: Tyskland
Ledtid: 10-14 dagar
Pris: 3990 kr
Varunummer: 843006

Todavit från turkiska marknaden  
Varje verksamhet ansvarar för att söka licens vid behov av detta alternativ. Notera att varje förpackning innehåller enbart 4 vialer. OBS! Märkning på turkiska med turkiska tecken! Se exempelbild.

Todavit - turkiskt licensläkemedel.jpg

Namn: TODAVİT powder for solution for I.M./I.V. injection/ infusion Sterile 4 vialer
MAH: POLİFARMA İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş.
Ursprungsland: Turkiet
Ledtid: 10-15 dagar
Pris: 2499 kr
Varunummer: Saknas, skapas när det finns giltig licens.

Informationskälla

Övrigt